Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodišče je parohu Boškoviću ukazalo, naj vrne dobrih 33.000 evrov cerkvenega denarja

Deli na:
Sodišče je parohu Boškoviću ukazalo, naj vrne dobrih 33.000 evrov cerkvenega denarja

Paroh Peran Bošković - Foto: Primož Lavre

Višje sodišče je potrdilo obsodilno sodbo za paroha Srbske pravoslavne cerkve Perana Boškovića, ki jo je izreklo ljubljansko okrožno sodišče. V enem letu od pravnomočnosti sodbe mora tako Bošković povrniti dobrih 33.000 evrov, kolikor je znašala nezakonito pridobljena premoženjska korist, danes poročata časnika Delo in Slovenske novice.

Zaradi neupravičene porabe cerkvenega denarja so paroha Boškovića maja lani na ponovljenem sojenju na Okrožnem sodišču v Ljubljani obsodili na pogojno zaporno kazen. Takšna odločitev je tokrat šla skozi sito višjega sodišča, zato mora Bošković povrniti 33.689 evrov. Po podatkih Dela je višje sodišče v celoti pritrdilo prvostopenjskemu sodišču.

Okrožno sodišče je Boškovića spoznalo za krivega kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter mu izreklo kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Naložilo mu je tudi povrnitev nezakonito pridobljeno premoženjsko korist. Specializirani državni tožilec Boštjan Valenčič je za časnik dejal, da so takšno sodbo višjega sodišča pričakovali.

Bošković se je v prvem sojenju na okrožnem sodišču zagovarjal zaradi očitkov o zlorabi položaja oziroma o nepravilnostih pri gospodarski dejavnosti med gradnjo ljubljanskega kulturno-pastoralnega centra in očitkov o nadaljevanem kaznivem dejanju poneverbe, ker naj bi z računa verske skupnosti poravnaval zasebne račune.



Julija 2017 je prvostopenjsko sodišče Boškovića v pretežnem delu oprostilo obtožb, in to glede očitkov, da si je prisvojil del donacij, ki jih je Srbska pravoslavna cerkev v Sloveniji prejela za začetek gradnje kulturno-pastoralnega centra in si s tem denarjem gradil stanovanjsko hišo.

Ga je pa sodišče tedaj spoznalo za krivega poneverbe oziroma protipravne prilastitve denarja, ki ga je porabil za zasebne namene, saj naj bi zase in za svojo družino s cerkvenim denarjem plačeval račune za dopolnilno zavarovanje, račune za telefon, življenjsko zavarovanje, kabelsko televizijo, mobilni telefon in naročnino za časopise.

Okrožno sodišče je tedaj presodilo, da je pregon za določene račune, nižje od 500 evrov, zastaral. Nato je višje sodišče sodbo razveljavilo in izrazilo mnenje, da je prvostopenjsko sodišče določene račune neupravičeno štelo za zastarane. Tožilstvo je v spremenjeni obtožnici Boškoviću očitalo poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja v skupni vrednosti 33.689 evrov.