stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Blatenje, zmerjanje in poplava tožb doktorja davčnih utaj Roka Snežiča, ki poskuša uničiti necenzurirano.si

Deli na:
Blatenje, zmerjanje in poplava tožb doktorja davčnih utaj Roka Snežiča, ki poskuša uničiti necenzurirano.si

Rok Snežič pred parlamentom - Foto: Bobo

Začenja se sojenje v prvih 15 tožbah, ki jih je razvpiti Janšev zaporski tovariš in osumljenec v mednarodni preiskavi pranja denarja Rok Snežič vložil zoper portal necenzurirano.si – skupaj je sicer Snežič zoper omenjeni medij vložil skoraj 50 tožb, s katerimi očitno poskuša uničiti portal in njegove novinarje.

»Naznanila policiji in tožilstvu, da peremo denar, utajujemo davke in poslujemo z gotovino. Javno blatenje in zmerjanje. Sporočila prek plačanih posrednikov, da smo plen,« opisuje necenzurirano.si Snežičevo početje. Ob tem je, opozarja portal, Snežič tudi zavlačeval s plačilom 5000 evrov sodne takse, medtem ko si v Mariboru gradi vilo.

Snežič novinarjem portala očita kazniva dejanja razžalitve in žaljive obdolžitve – necenzurirano.si sicer že nekaj let razkriva Snežičeve posle in je t. i. doktorju davčnih utaj trn v peti. Necenzurirano.si je med drugim pisalo tudi o Snežičevih povezavah z Dijano Đuđić, ki je stranki SDS pred volitvam leta 2018 poskušala posoditi 450.000 evrov.


Da bi novinarje utišal, jih je Snežič zasul s tožbami – gre za pojav, ki mu v ZDA pravijo SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) – v praksi strateško vlaganje mnoštva tožb, s katerimi toženo stranko finančno in tudi drugače izčrpaš).

Doktor davčnih utaj Rok Snežič s 50 tožbami zasul necenzurirano.si

Take taktike se je Snežič med prvimi lotil v Sloveniji – preko Odvetniške pisarne Ketiš, Janžekovič in partnerji je namreč zoper necenzurirano.si vložil okoli 50 skoraj enakih tožb, dolgih le nekaj strani, ki »se vrtijo okrog ene povedi iz naših člankov«, jih opisuje portal.

Zoper tako početje Janševega prijatelja so se oglasile tudi mednarodne novinarske organizacije, Snežiča pa Koalicija proti SLAPP tožbam, ki združuje več nevladnih organizacij, je lani nominirala za nagrado »odvisnika od pravdanja«, piše portal necenzurirano.si

Danes bi se na okrožnem sodišču v Ljubljani s predobravnavnim narokom moralo začeti sojenje v prvi zadevi, v kateri je sodišče združilo 15 tožb – po pet na enega od toženih novinarjev. Doslej se je kazenski postopek že končal za komaj tri od skoraj 50 tožb – sodišče ga je v vseh treh primerih zavrglo. V še 15 primerih je sodišče prav tako zavrglo tožbe, a se je Snežič pritožil. Zadnjo tožbo zoper portal je vložil pred mesecem dni zaradi članka o povezavah med Bojanom Požarjem in bosanskim poslovnežem, ki je med vojno v BiH kupoval orožje iz Slovenije. Zaradi bombnega alarma v sodni palači je danađnja obravnava odpadla.