Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ekipa Necenzurirano.si ne priznava razžalitve Roka Snežiča

Deli na:
Ekipa Necenzurirano.si ne priznava razžalitve Roka Snežiča

Nekdanja ekipa necenzurirano.si: Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic. - Foto: necenzurirano.si

Na ljubljanskem sodišču je bil danes razpisan predobravnavni narok v eni od številnih tožb, ki jih je proti novinarjem portala Necenzurirano.si sprožil davčni svetovalec Rok Snežič. Novinarji krivde ne priznavajo. Snežičev zagovornik je v postopek vložil več dodatnih dokazov, obramba novinarjev pa med drugim predlaga zaslišanje novinarja iz BiH.

Na Okrožno sodišče v Ljubljani danes ni prišel niti Snežič niti novinarji portala Necenzurirano, so pa novinarji portala zoper Snežičevo zasebno tožbo vložili ugovor. To pomeni, da krivde ne priznavajo, zato njihova prisotnost na današnjem predobravnavnem naroku ni bila potrebna.

Snežič je proti novinarjem portala Necenzurirano vložil 39 zasebnih tožb zaradi razkrivanja njegovih poslov in povezav z Dijano Đuđić, sicer znano kot posojilodajalko stranki SDS. Nekatere med njimi je sodišče že zavrglo.

Današnji narok se je nanašal na Snežičevo tožbo zaradi članka z naslovom Kdo so stranke doktorja davčnih utaj, objavljenem na portalu Necenzurirano.si maja 2020. V njem so novinarji portala povzeli tudi navedbe banjaluškega portala Capital.si, da so slovenski državljani v Banja Luki ustanovili več kot dvesto slamnatih podjetij, ključno vlogo pri njihovem odprtju pa je imel Snežič. Ta novinarjem očita, da so ga z določenimi navedbami v tem članku žaljivo obdolžili in razžalili.



Obramba novinarjev je danes v sodni spis vložila več medijskih objav, tudi povzetek članka, objavljenega v BiH, s katerim dokazujejo resničnost svojih navedb v članku, zaradi katerega jih preganja Snežič. Predlagala je tudi zaslišanje bosanskega novinarja Dejana Tovilovića.

Snežičev odvetnik Goran Janžekovič pa je sodišču predal dodatne dokaze, da zoper Snežiča na ozemlju BiH ni potekal in ne teče noben kazenski postopek, da velja v Sloveniji za neobsojenega, pa tudi, da Snežič nima davčnega dolga, ker mu je ta zastaral konec leta 2022. Janžekovič dokazuje tudi, da Snežiču niso prepovedali vstopa na ozemlje BiH.

Snežičeve množične tožbe zoper novinarje portala Necenzurirano.si veljajo za šolski primer strateških tožb proti novinarjem, ki jih v tujini poznajo pod izrazom SLAPP tožbe. Tovrstne tožbe so sicer najpogosteje zlorabljene za utišanje, nadlegovanje in ustrahovanje kritikov in novinarjev.