Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nika Kovač toži Vinka Vasleta, ki je o njej tvital, da je »fu*****a«; zoper Jerajevo, Godčevo in Škrinjarjevo vložene začasne odredbe

Deli na:
Nika Kovač toži Vinka Vasleta, ki je o njej tvital, da je »fu*****a«; zoper Jerajevo, Godčevo in Škrinjarjevo vložene začasne odredbe

Vinko Vasle - Foto: Primož Lavre

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je zaradi žalitev na twitterju vložila tožbo zoper upokojenega novinarja Vinka Vasleta.

Vasle je o Kovačevi nedavno tvitnil »Kaj ti je deklica, da si tak fuknjena? Nič mi ni, sam tableta mi včas popusti.« Njegov tvit je bil odziv na napoved Kovačeve in Inštituta 8. marec, da se bodo pred volitvami kot nevladna organizacija močno angažirali.

Ogabno: Upokojeni novinar Vinko Vasle spet žali po twitterju, Eriko Žnidaršič pa bi brcnil v zadnjico

»Danes sem proti njemu vložila tožbo. To bom storila tudi z vsemi ostalimi podobnimi zapisi. Bulija premagamo tako, da o njem spregovorimo in se mu upremo,« je na facebooku zapisala Nika Kovač.

Zaradi očitkov o vpletenosti inštituta v pošiljanje grozilnih pisem nekaterim vidnim predstavnikom vladne koalicije pa so v Inštitutu 8. marec vložili tudi začasno odredbo zoper poslanki SDS Mojco Škrinjar in Alenko Jeraj ter državno sekretarko Jelko Godec.

Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, so se žaljivi zapisi in obtožbe začeli pojavljati po tistem, ko so v inštitutu predstavili kampanjo Gremo volit. Kot je spomnila Sara Ogrin, so v okviru kampanje napovedali tudi terensko delo s pomočjo prostovoljcev. Ob tem pa je poslanka Mojca Škrinjar na svojem Twitter profilu objavila zapis: "Eden od teh aktivistov je na terenu že opravil svojo nalogo. Danes sem dobila to v nabiralnik" in objavila fotografijo prejetega anonimnega pisma.

Ogrinova je poudarila, da je Škrinjarjeva "v zlonamerni objavi brez vseh dokazov obtožila njihove aktiviste", kar škodi ugledu in dobremu imenu inštituta. Na enak način je istega dne odgovornost za grozilna pisma poslancem SDS Inštitutu 8. marec, kot je navedla, pripisala tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec, ki je izrazila, da gre za ravnanja z znaki kaznivega dejanja, zato bi se morala z inštitutom začeti ukvarjati policija.

"Na vpletenost inštituta v pošiljanje grozilnih pisem je namigovala tudi poslanka SDS Alenka Jeraj, in sicer v izjavi za oddajo Dnevnik Radiotelevizije Slovenija. Vse izjave so neresnične in zlonamerne, podane so bile izključno z namenom diskreditacije inštituta," je poudarila Ogrinova.

Poleg obtožb zaradi pisem se na družbenih omrežjih pojavlja tudi veliko žaljivih zapisov, pri čemer nekateri presegajo mejo sprejemljivega, jo je dopolnila Mojca Lukan. "Povrh vsega ne smemo pozabiti, da so to tudi mehanizmi oblasti, ki skušajo utišati kritične glasove," je opozorila Lukanova.

Vse te zapise je treba po mnenju Nike Kovač vedno resno obravnavati. "Taki tviti te lahko prizadenejo in vplivajo na tvoj vsakdan. Hkrati imajo širše družbeno sporočilo, predvsem pa sta tovrsten govor in tovrstno napadanje sprejemljiva," je izpostavila Kovačeva in napovedala tožbo proti vsakemu, ki se "na ta način spušča vanjo".

Odvetnik Dino Bauk je pojasnil, da so glede očitkov o vpletenosti inštituta v grozilna pisma, ki so jih prejeli nekateri politiki vladajoče koalicije, na sodišču vložili zahtevo, da se tovrstne izjave v prihodnje prepovedo, ker nimajo nikakršne realne osnove, in ugotovi tudi odškodninsko odgovornost, ki je nastala na ugledu in dobremu imenu Inštituta 8. marec.