Revija Reporter
Slovenija

Smučanje v koronski zimi: »Če zdaj ne bi smučali, bi bila velika neumnost«

Biserka Karneža

20. dec. 2020 20:00

Deli na:

Smučarji v Kranjski Gori v vrsti čakajo na sedežnico.

Primož Lavre

Ob sprostitvi ukrepov smo obiskali dve izmed treh popularnih slovenskih smučišč, Mariborsko Pohorje, na katerem je bilo že prvi dan ob odprtju okoli 700 smučarjev, ter Kranjsko Goro, kjer je bilo zaradi sončnega vremena veliko smučarjev tudi med tednom in le med vikendom.

Vsi naključno izbrani smučarji in sprehajalci so bili enakega, navdušujočega mnenja o odprtju in se hkrati jezili nad prepovedjo prehajanja občinskih meja, zaradi česar se mnogi ne morejo smučati ali se ne smejo podati na vse odprte proge, ker so nekatere že v sosednji občini.

Za sprostitev ukrepov na smučiščih so se najbolj odločno zavzeli na zbornici žičničarskih podjetij, v pogovorih z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom so zatrdili, da bo na smučiščih zagotovljeno spoštovanje navodil NIJZ.

Katera smučišča so odprta in za koga ter kje do priprave navodil NIJZ ostajajo zaprte gondole?

Smučarjem med smučanjem ni treba nositi maske, jo pa morajo med čakanjem v vrsti, z njo si morajo zakriti usta in nos, obenem morajo upoštevati varnostno razdaljo. Kako ravnajo smučarji v Kranjski Gori med čakanjem v vrsti pred vlečnico in sedežnico?

Kaj smo izvedeli v pogovoru z redarjem in kakšno je mnenje o ukrepih enega izmed smučarskih učiteljev, ki raje smuča med tednom kot ob vikendih, da se tako izogne gneči?

Kako se smučarji poskušajo znajti med prepovedjo gibanja v občini, kjer nimajo stalnega bivališča?

Izkušnjo o preživljanju prostega dne šolarjev na smučišču v družbi staršev, je opisala učiteljica razrednega pouka in mama treh otrok.

Kaj vse bo dovoljeno v Avstriji dan pred Božičem?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24