kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Žan Kranjec sezono začel s stopničkami

Deli na:
Žan Kranjec sezono začel s stopničkami

Foto: Reuters

Žan Kranjec je na ledeniku Rettenbach odlično odprl sezono svetovnega pokala alpskih smučarjev. Šestindvajsetletnik je na ledeniški uverturi zasedel tretje mesto. Slovenski veleslalomski adut je osvojil prve slovenske moške stopničke v Söldnu. Zmagal je Francoz Alexis Pinturault, njegov rojak Mathieu Faivre je bil drugi.

Američan Ted Ligety, ki je nedeljsko preizkušnjo končal na petem mestu, je s štirimi zmagami (2011, 2012, 2013, 2015) in sedmimi uvrstitvami na stopničke rekorder Söldna. Rekord med ženskami po številu zmag na tem prizorišču še vedno drži Slovenka Tina Maze (2002, 2005, 2012).

V Söldnu sta moški tekmi v letih 2017 in 2018 odpadli. Zmagovalec te zahtevne preizkušnje izpred treh let Pinturault je po dveletnem söldenskem premoru ubranil zmago. Francoz, ki je vpisal svojo 23. zmago v svetovnem pokalu, je v minulem pokalu končal kot drugi najboljši v skupnem seštevku ter kot tretji v veleslalomskem seštevku.

Kranjec, ki je leta 2016 v Söldnu navdušil s četrtim mestom, je po treh letih naredil korak naprej in se prvič zavihtel na stopničke na uvodnem veleslalomu, s katerim se tradicionalno začne sezona svetovnega pokala.

Pred tremi leti sta se pred Slovenca uvrstila še Avstrijec Marcel Hirscher in od letos prav tako upokojeni Nemec Felix Neureuther. Njuno slovo iz belega cirkusa je bila priložnost tudi za Kranjca, ki je 19. decembra lani v Saalbachu osvojil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.

Slovenec je sezono 2018/19 sklenil s tretjim mestom v Andori. Novo sezono pa je začel v istem slogu, kot je končal prejšnjo. To so njegove četrte stopničke v svetovnem pokalu. Prvič, bil je prav tako tretji, se je na zmagovalni oder zavihtel decembra 2017 na veleslalomu v Alta Badii.

Spomladanski pogoji s temperaturami krepko nad lediščem na tem ledeniku 3000 metrov nad morjem so bili dejavnik razpleta sobotnega ženskega veleslaloma, ki ga je presenetljivo dobila 17-letna Alice Robinson.

Novozelandska najstniška senzacija je za sabo pustila tako najboljšo smučarko minulih treh zim Mikaelo Shiffrin (ZDA) kot zmagovalko lanske ledeniške uverture Tesso Worley (Fra).



Na moški tekmi senzacije ni bilo. Pinturault in Faivre sta kot vodilna moža Söldna že na prvi progi napovedala boj za nasledstvo upokojenega kralja zadnjih osem sezon Hirscherja.

Faivre se je tik pod vrh prve vožnje izstrelil s številko 13 na startu, za rojakom pa zaostal le dve stotinki. V finalu ni bil tako prepričljiv. Njegov zaostanek je znašal 54 stotink. Kranjca pa je na tretje mesto potisnil za vsega devet stotink sekunde.

Slovenec je na prvi progi za zmagovalcem preizkušnje zaostal 34 stotink sekunde za četrti čas. V finalu ni zapravil priložnosti za stopničke. Vodstvo je prevzel z minimalno prednostjo sedmih stotink sekunde pred Američanom Tommyjem Fordom. Na koncu pa je njegov zaostanek znašal 63 stotink sekunde. Marco Odermatt, ki je Kranjca v prvi vožnji prehitel za pičlo stotinko, je tekmovanje končal na 13. mestu.

Slovenski izkupiček veleslalomske uverture 54. sezone svetovnega pokala po vrsti so tako stopničke Žana Kranjca, 11. in 23. mesto Tine Robnik in Ane Bucik, Meti Hrovat, ki je bila četrta po prvi vožnji, je začetniška napaka z odstopom pred ciljem finala odnesla vrhunsko uvrstitev.

Kranjec se je v prvi vožnji po progi spustil kot drugi na startu. V cilju je bil za 46 stotink sekunde hitrejši od Henrika Kristoffersena, ki kljub izžrebani številki 1 ni bil najbolj zanesljiv. Norvežan je po finalu zdrsnil na 18. mesto. Minulo sezono je v seštevku discipline končal tik za Hirscherjem.

Na startu prve vožnje je bil tudi Žanov partner s treningov Štefan Hadalin, s slabim veleslalomskim izhodiščem s številko 62 ga je čakal napad iz ozadja, ki se ni izšel.

Razlike so bile minimalne. Meja za trideseterico je bila postavljena pri zaostanku 2,22 sekunde. Z niti ne tako velikim zaostankom 3,11 sekunde je Hadalina na 48. mestu od preboja v finale ločilo 89 stotink sekunde.