Natalija Gorščak Svet24.si

Generalni direktor hoče razrešiti direktorico ...

Sestrško jezero Svet24.si

Kako dolgo bo Sestrško jezero še lahko ...

Esther Digley Svet24.si

Pogrešana je bila od lanskega novembra. Našli so...

borut pahor-pl1 Reporter.si

Bodo redne volitve že aprila? Pahor lahko pohiti ...

20161021-00734717 Necenzurirano

Janševi na veliko zaposlujejo v Sovi in višajo ...

Mary Ashford Barbara Forrest mysteriesunsolved Odkrito.si

Srhljiva podobnost nepojasnjenih umorov - z ...

Gregor Čeglaj Njena.si

Gregor Čeglaj v ZDA rad obišče brata dvojčka

Slovenija

Smrt na Dravi: po popivanju prerivanje, padec v reko in utopitev - obsodba Petra Vravnika zdaj pravnomočna

Deli na:
Smrt na Dravi: po popivanju prerivanje, padec v reko in utopitev - obsodba Petra Vravnika zdaj pravnomočna

Fotografija je arhivska. - Foto: Bobo

Mariborski višji sodniki so potrdili obsodilno sodbo zoper Petra Vravnika zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti, ker je julija 2015 znanca med popivanjem na reki Dravi odrinil s čolna, da je padel v vodo in utonil, piše današnje Delo. Sodba je pravnomočna, Vravnika čaka leto in štiri mesece zapora na odprtem oddelku zapora v Rogozi.

Za Vravnika je bilo to že drugo sojenje v zvezi z nesrečnim primerom, saj ga je slovenjgraško sodišče leta 2017 spoznalo za krivega uboja in mu izreklo šest let in dva meseca zapora, a je takrat mariborsko višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v novo sojenje. Ker na tamkajšnjem sodišču ni bilo več na voljo sodnika, ki bi lahko prevzel kazensko zadevo, so sojenje preselili v Maribor.

Ponovljeno sojenje mu je prineslo bistveno nižjo kazen, saj je tožilstvo kazen prekvalificiralo v povzročitev smrti iz malomarnosti. Do dogodka je prišlo pred šestimi leti, ko se je po prerivanju v čolnu na Dravi utopil eden od trojice opitih udeležencev, 33-letni Martin Rogina. Obramba je skušala višje sodnike prepričati, da Vravniku z uporabo omilitvenih določil zniža višino kazni in mu izreče pogojno obsodbo.


Vendar so ti, kot navaja Delo, menili, da je prvostopenjsko sodišče pravilno ugotovilo in tudi ustrezno ocenilo vse tiste okoliščine, ki vplivajo na odmero vrste in višine kazenske sankcije, to je zlasti težo in okoliščine storjenega kaznivega dejanja ter stopnjo krivde obdolženca.

Upoštevali so tako bolezen kot tudi težko otroštvo in odvisnost od alkohola, a po drugi strani tudi Vravnikovo vedenje po storjenem kaznivem dejanju, torej njegovo pasivnost glede naznanitve dejanja in pri iskanju pomoči neposredno po dogodku, še dodaja časnik.

Tožilstvo je sicer dolgo vztrajalo pri obtožnici za uboj, a si je zaslišanju zadnjega izvedenca psihiatrične stroke Bojana Filipiča premislila in očitke omilila v povzročitev smrti iz malomarnosti. Čeprav je obramba ves čas trdila, da za dogodek ni kriv le Vravnik, saj da ta ni začel prepira na čolnu, se je obdolženi po spremembi obtožnice le odločil priznati manj hude očitke.

Loading...