reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SLS: Zahtevamo zagotovilo, da v slovenskih klavnicah ne potekajo obredni zakoli živali

Deli na:
SLS: Zahtevamo zagotovilo, da v slovenskih klavnicah ne potekajo obredni zakoli živali

Foto: Profimedia

Skrbi nas »neodzivnost in nekritičnost ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pod vodstvom mag. Dejana Židana«, ko gre za pravico potrošnikov do zdrave in kakovostne hrane, ob jutrišnjem svetovnem dnevu potrošništva pravijo v SLS.

Židanu v SLS očitajo, da njegovo ministrstvo »že od januarja kljub večkratnim pozivom ni pripravilo pisnih zagotovil, da zakol živali v slovenskih klavnicah ne poteka po muslimanskih običajih.« Menijo, da gre za etično sporen in najverjetneje celo nezakonit način klanja živine.

Hrana, ki jo uživajo slovenski potrošniki, bi morala biti sledljiva od izvora do končnega uporabnika, zato bi morali biti posebej in jasno označeni tudi kakršnikoli obredni zakoli, pravijo v SLS in dodajajo: »Teh slovenska zakonodaja ne dovoljuje, zato se v slovenskih klavnicah ne bi smeli izvajati.« Morebitni uvoženi izdelki, pripravljeni po obrednih postopkih, bi morali biti ti fizično ločeni od drugih oddelkov, tako da se potrošnik pri nakupu ne bi mogel zmotiti, menijo v SLS.

Nedavna medijska razkritja obrednih zakolov niso imela drugih političnih posledic kot prelaganje odgovornosti tistih, ki bi morali biti v prvi vrsti odgovorni za zagotavljanje zdrave in varne hrane, v stranki očitajo Židanu in ministrstvu. »Odgovore drugih inštitucij, na katere smo naslovili vprašanja, smo dobili takoj z obrazložitvijo, da za to področje niso pristojni. Ministrstvo pa o tem molči,« pravi predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

V SLS od ministrstva javno zahtevajo zagotovilo, »da v slovenskih klavnicah ne potekajo zakoli živali po obrednih običajih oziroma da stori vse potrebno, da se tako početje sankcionira, če se že dogaja, in ga v prihodnje prepreči.«