Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovensko srce večje od Rusije

Deli na:

Uvrstitev slovenskih nogometašev na svetovno prvenstvo ni več svetovna senzacija. Vsaj tako je mnenje svetovnih medijev, ki so v današnjih izdajah pospremili zadnjih šest odločilnih tekem za Južno Afriko 2010. Ruski mediji se po večini sklicujejo na smolo, trener Guus Hiddink razmišlja o sodniku, predsednik Dmitrij Medvedjev pa je pogrešal srečo.

Uvrstitev slovenskih nogometašev na svetovno prvenstvo ni več svetovna senzacija. Vsaj tako je mnenje svetovnih medijev, ki so v današnjih izdajah pospremili zadnjih šest odločilnih tekem za Južno Afriko 2010. Ruski mediji se po večini sklicujejo na smolo, trener Guus Hiddink razmišlja o sodniku, predsednik Dmitrij Medvedjev pa je pogrešal srečo.

Glede na to, da se je tekma v Ljudskem vrtu končala šele ob 1. uri zjutraj po moskovskem času, tiskani mediji o razpletu v današnjih izdajah še ne poročajo. Bolj ažurni so spletni portali. Spletne novosti so zapisale "Gorje nam" in v nadaljevanju povzele besede Guusa Hiddinka, ki dvomi o pravilni odločitvi norveškega sodnika Terja Haugeja pri izključitvi ruskega napadalca Aleksandra Keržakova. Gazeta.ru piše o smoli ruskih igralcev, čeprav konkretnih primerov ne navaja, povzema pa tudi besede ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva, ki si je tekmo ogledal s tribune Ljudskega vrta in ki meni, da sreča ni bila naklonjena ruski reprezentanci.

Osrednji italijanski športni dnevnik Gazzetta dello Sport glede na to, da si je Italija že pred časom zagotovila udeležbo na mundialu, dodatnim kvalifikacijam posveča relativno malo prostora. Vseeno v naslovu omenja največja osmoljenca sinočnjih tekem, ukrajinskega strelca Andreja Ševčenka in trenerja na ruski klop Nizozemca Guusa Hiddinka. Pod besedami "Ševa in Hiddink v solzah" je novinar poudaril pomembnost zadetka Nejca Pečnika na prvi tekmi v Moskvi ter zaključil, da je Slovenija nadigrala tekmeca in si zaslužila pot v JAR.

Tudi španski mediji so dodatne kvalifikacije spremljali bolj obrobno. Športni dnevnik Marca je zapisal "Slovenija piše zgodovino" in nadaljeval s poročilom s tekme, v katerem omenja, da se Guusu Hiddinku vendarle ni uspelo uvrstiti na SP tudi s četrto reprezentanco v štirih poskusih (Nizozemska 1998, Južna Koreja 2002, Avstralija 2006). Pisec poudarja borbenost in ekipni duh slovenske izbrane vrste ter živčnost ruskih igralcev ob nemoči v Ljudskem vrtu. Zanimivi so tudi komentarji obiskovalcev spletne strani. Čeprav mnogi še vedno ne razlikujejo Slovaške od Slovenije, jih večina simpatizira z majhno Slovenijo. Podobno je tudi mnenje novinarja El mundo deportivo, ki pravi, da je Rusija podcenjevala Slovenijo in dodaja da je bil prvi igralec Rusije Andrej Aršavin le bleda senca zvezdnika iz Arsenala.

Francoski športni časnik L'equipe je seveda največ pozornosti namenil svoji reprezentanci, ki se je skozi šivankino uho in po podaljških prebila mimo Irske, tri odstavke pa je namenil tudi Sloveniji oziroma Rusiji. Pravi, da Rusiji ni pomagala niti prisotnost predsednika Dmitrija Medvedjeva na tribuni Ljudskega vrta, saj se je Slovenija zasluženo drugič v zgodovini uvrstila na SP, Rusija pa je drugič v nizu ostala brez njega.

Angleški mediji večino prostora namenjajo nesrečni Irski, ki je izpadla po več kot sumljivo doseženem zadetku Francije v 103. minuti. Roko napadalca Barcelone Thierryja Henryja primerjajo z "božjo roko" Diega Maradone 1986 in pomilujejo zasedbo Irske. Redkobesedni pa so tudi nemški mediji, Bild in Kicker, podobno kot še nekateri, poudarjata, da si strelec odločilnega gola Zlatko Dedić kruh služi v Bundesligi, lokalni časnik iz Kölna pa je v naslovu izpostavil "Nova (kovič op. STA) gre na SP".

Svetovne agencije so se po tekmah na široko razpisale o dodatnih kvalifikacijah. Ruska tiskovna agencija ITAR-TASS je v svojem angleškem servisu objavila kratko vest po koncu tekme, izjavo predsednika Dmitrija Medvedjeva ter težave z zdravjem ruskega igralca Sergeja Semaka na letalu ob povratku v domovino. Slednjemu je nenadoma močno padel krvni tlak, zaradi česar so mu zdravniki nudili prvo pomoč in ga zadržali na opazovanju. Predsednik Medvedjev je bil za državno agencijo kar zgovoren. "Seveda sem spremljal tekmo in spodbujal našo ekipo. Bil sem na trnih in upal, da nam bo uspelo. Sem razočaran tako kot večina ljubiteljev nogometa v Rusiji, a hkrati prepričan, da je pred našimi nogometaši še veliko svetlih trenutkov," je dejal Medvedjev ter pristavil: "V športu ne odloča le mojstrstvo, velikokrat je prisotna tudi sreča. Danes je bila na strani Slovenije."

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da je Slovenija presenetila Rusijo, da si je zadetek več kot zaslužila ter da ima majhna Slovenija srce večje od Rusije. Nemci se tudi čudijo potezi trenerja Guusa Hiddinka, ki se po tekmi ni udeležil novinarske konference. Njihovo mnenje je, da je bil očitno preveč razočaran, potem ko je v preteklih dneh samozavestno napovedoval uspeh Rusije. Francoska agencija AFP ugotavlja, da je Slovenija edina reprezentanca, ki je izločila nosilca kvalifikacij, ameriška AP, za katero iz Slovenije poroča Ali Žerdin, pa že v naslovu poudarja, da je premier države Borut Pahor po tekmi nogometašem očistil čevlje.