polna luna 4 Dobra karma

Tedenski horoskop: polna luna tokrat prinaša ...

prevara, obvestilo Svet24.si

FOTO: Podarili naj bi čevlje in majice, v resnici...

jansa smucanje tw Reporter.si

Janez Janša z lažnim pripisom pod fotografijo ...

Jelko Kacin Svet24.si

Jelko Kacin: Omilitev nekaterih ukrepov morda že ...

Zdravko Počivalšek Necenzurirano

Nova zgodba, novi sumi pri poslih z maskami

Jon Ola Sand Odkrito.si

Žalostno slovo od melodij

jan plestenjak Njena.si

Jan Plestenjak šokiral z novim videzom

Slovenija

Slovenski škofje so podprli Zoreta, ki ga v civilni iniciativi Dovolj.je pozivajo k odstopu

Deli na:
Slovenski škofje so podprli Zoreta, ki ga v civilni iniciativi Dovolj.je pozivajo k odstopu

Stanislav Zore, ljubljanski nadškof in metropolit - Foto: Bobo

Slovenski škofje so na sobotni seji stalnega sveta Slovenske škofovske konference odločno zavrnili očitke Cerkvi v Sloveniji, da ne stori dovolj za zaščito otrok. Obenem so izrekli enotno podporo ljubljanskemu nadškofu metropolitu in predsedniku SŠK Stanislavu Zoretu ter skupnim prizadevanjem za sistemsko ureditev področja zaščite otrok v Cerkvi.

Prav tako so škofje potrdili dopolnjen pravilnik ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem in povečali število njenih članov. V skladu z dopolnjenim pravilnikom bo po novem ekspertna skupina poleg cerkvenega in civilnega pravnika ter psihoterapevta vključevala tudi predstavnike vseh škofij, so danes sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK).

Člani ekspertne skupine so lahko duhovniki ali laiki, naloga skupine pa je posredovati žrtvam in svojcem informacije o psihološki pomoči ter o postopkih prijave cerkvenim in državnim oblastem. Ekspertna skupina izvaja koordinacijo sodelovanja med škofi in državnimi pravosodnimi ter preiskovalnimi organi, ki obravnavajo spolne zlorabe v Cerkvi na Slovenskem, so še zapisali škofje.

Zaradi domnevnega sistemskega prikrivanja spolnih zlorab in njihovega zavestnega pometanja pod preprogo so v civilni iniciativi Dovolj.je prejšnji teden nadškofa metropolita Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe - lazaristi Tomaža Mavriča. V bran Zoretu so že v minulih dneh stopili tako murskosoboški škof Peter Štumpf kot Slovenska škofovska konferenca.

Sam Zore pa je na nacionalni televiziji v petek vse žrtve spolnih zlorab v Cerkvi pozval, naj zlorabe prijavijo ter s tem pomagajo zadeve razčistiti in "odstraniti vse tisto, kar ne sodi v Cerkev".

loading...
Loading...