favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski škofje o spolnih zlorabah otrok: zaradi ravnanja posameznikov je popačena podoba celotne Cerkve

Deli na:
Slovenski škofje o spolnih zlorabah otrok: zaradi ravnanja posameznikov je popačena podoba celotne Cerkve

Med zlorabljenimi naj bi bilo tudi več osnovnošolskih otrok. - Foto: Dreamstime

Katoliška cerkev v Sloveniji je sprejela številne ukrepe za zaščito otrok, poudarjajo v Slovenski škofovski konferenci (SŠK). Vse primere spolnega nasilja obsojajo in jih obžalujejo, zaradi ravnanja nekaterih posameznikov pa je po njihovih besedah popačena podoba celotne Cerkve.

V Slovenski škofovski konferenci poudarjajo, da v Katoliški cerkvi velja ničelna stopnja tolerance do vsakega primera spolnega nasilja. Kot so dodali, je Katoliška cerkev svetovna verska skupnost, ki je na področju zaščite otrok v globalnem in lokalnem vidiku storila največ. To dokazujejo sprejeti ukrepi, dosledno ravnanje v zadnjih desetletjih in zavzetost zadnjih papežev, so še zapisali na spletni strani.

Tako je Sveti sedež že od leta 2001 uvedel niz zavezujočih norm, ki so prispevale k večji zaščiti otrok in bistvenemu zmanjšanju primerov s strani duhovnikov, redovnikov ali drugih pastoralnih delavcev. "Ljudi je treba osveščati, da pedofilija in drugo spolno nasilje obstajata in da gre v obeh primerih za kazniva dejanja," so poudarili.

Med ukrepi, ki jih je Katoliška cerkev sprejela v Sloveniji, so navedli, da je SŠK marca 2006 sprejela smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani klerikov, članov redovnih skupnosti in drugih cerkvenih delavcev, s čimer je postavila pravno podlago za zaščito otrok in mladoletnih ter omogočila hitrejše postopanje do osumljenih storilcev. Leta 2012 so omenjene smernice še dopolnili, leta 2014 pa sprejeli novo različico.


Leta 2009 so potrdili pravilnik delovanja ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem ter formalno ustanovili stalno posvetovalno telo, ki se na strokovni ravni ukvarja s pomočjo žrtvam zlorab. Kot so pojasnili, žrtve in njihovi svojci pri članih Ekspertne skupine izvejo, da imajo možnost prijave storitve kaznivega dejanja spolnega nasilja na policiji ali državnem tožilstvu ter dobijo ustrezno psihološko pomoč.

Tajništvo SŠK je leta 2013 oblikovalo tudi posebno spletno stran, kjer so zbrani najpomembnejši dokumenti, odgovori na pogosta vprašanja ter kontakti, kamor se lahko žrtve ali njihovi starši obrnejo po pomoč.

Aprila lani je tajništvo SŠK podalo pravno pojasnilo z naslovom Dolžnosti naznanitve spolnih zlorab državnim organom, s katerim je javnosti predstavila slovenske pravne določbe glede domnevne dolžnosti Cerkve, da civilnim oblastem prijavi sum kaznivega dejanja spolne zlorabe tudi v primeru, ko žrtev tega izrecno ne želi.

Poleg tega so slovenski škofje oktobra lani sprejeli navodilo o prepovedi opravljanja verske dejavnosti z eno mladoletno osebo, ki vzpostavlja preventivne ukrepe v okviru prizadevanj proti spolnim zlorabam in drugim vrstam kaznivih dejanj v cerkvenih ustanovah, so še zapisali.