nostradamus Dobra karma

Nostradamus koronavirus napovedal že leta 1555!?

8bc81a5187af8fa9da5efc0dbcdc8de1 Svet24.si

"Rada te imam do lune," sporočila očetu svojih ...

pahor jansa bobo1 Reporter.si

Pustna povorka pri Pahorju: bodo vodje poslanskih ...

temperatura, bolezen, vročina Svet24.si

Slovenska turistka zbolela na smučanju v Italiji!...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To so poslovneži, ki se rešujejo milijonskih ...

Domen Kumer Njena.si

Zaradi Domna Kumra jokala kot dež

vatroslav in valentina Njena.si

Ljubezen na vasi: Razkošno praznovanje ...

Slovenija

Škofje stopili v bran nadškofu Zoretu: Pozivi k odstopu so neupravičeni

Deli na:
Škofje stopili v bran nadškofu Zoretu: Pozivi k odstopu so neupravičeni

Stanislav Zore, ljubljanski nadškof in metropolit - Foto: Bobo

V Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so prepričani, da so pozivi k odstopu ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta, ki ga zahtevajo v Civilni iniciativi Dovolj.je, neupravičeni. Kot so zapisali, je Cerkev na Slovenskem ravno pod njegovim predsedovanjem SŠK nadaljevala vrsto ukrepov za preprečevanje spolnih zlorab v Cerkvi.

V omenjeni iniciativi so namreč na današnji novinarski konferenci predstavili svoj pogled na preprečevanje in razkrivanje spolnih zlorab v Cerkvi. Kot so povedali, po enajstih mesecih svojega dela spoznavajo, da v Cerkvi prihaja "do sistemskega prikrivanja spolnih zlorab in njihovega zavestnega pometanja pod preprogo". Zato so k odstopu pozvali Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe - lazaristov Tomaža Lavriča. Slednjemu očitajo, da se je neustrezno odzval na obtožbe glede domnevnih spolnih zlorab duhovnika Jožeta Planinška.

V SŠK menijo, da so pozivi k odstopu Zoreta "neupravičeni in brez tehtnih razlogov", saj da je SŠK ravno pod njegovim predsedovanjem nadaljevala ukrepe za zaščito otrok in mladoletnikov. Med ukrepi so navedli navodilo o uveljavljanju ničelne stopnje tolerance do spolnih zlorab, ki ga je SŠK sprejela aprila lani. V njem so škofje med drugim določili, da je verski uslužbenec dolžan centru za socialno delo ali organom pregona naznaniti vsak sum, indic ali informacijo o spolni zlorabi.


Navedli so tudi sprejetje navodila o prepovedi opravljanja verske dejavnosti z eno mladoletno osebo v zaprtem prostoru in nedavno dopolnjene smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani verskih uslužbencev. V zvezi s slednjimi so izpostavili, da je prefekt kongregacije za nauk vere v Vatikanu Luis F. Ladaria maja lani Zoreta z dopisom obvestil, da so v skladu z navodili Svetega sedeža.

Izpostavili so še ponedeljkovo ustanovitev sklada za kritje stroškov psihoterapevtske pomoči vsem žrtvam spolnih zlorab.

V civilni iniciativi so pozvali tudi k ukinitvi Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab pri SŠK in ustanovitvi neodvisne komisije, ki ne bo sestavljena iz klerikov. V SŠK v odzivu na zahtevo navajajo Zoretovo mnenje, da omenjena ekspertna skupina "deluje v skladu s svojimi pristojnostmi in še naprej uživa zaupanje slovenskih škofov".

loading...
Loading...