tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

17313X0054 Necenzurirano

Šolak ima novo tarčo: po T-2 kupuje še televizijo

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

barnabas varga Ekipa24.si

Grozljivka! Madžarski nogometaš je nezavesten ...

Maja Keuc z bendom Odkrito.si

Kakšno presenečenje! Znani so jo podprli, pa ...

guardiola Ekipa24.si

Ne samo Slovenci, tudi Pep Guardiola dopustuje na ...

Slovenija

Slovenski obrat k Južni in Vzhodni Evropi, v lokalno okolje in sovraštvo

Deli na:
Slovenski obrat k Južni in Vzhodni Evropi, v lokalno okolje in sovraštvo

Slovenci bi radi živeli v idealni družbi. Zato drsijo nazaj v času in niso sposobni razmišljati o družbi tukaj in zdaj. - Foto: Marko Vavpotič

Nadaljujem z orisom zadnjih treh značilnosti slovenske družbe. Gre za razsežje vrednot oziroma za naučeno dojemanje realnosti, ki je tako izraz hotenih pritiskov kot odzivanja ljudi na družbeno resničnost. Razmere v družbi pač vplivajo na to, kako vidijo sebe ljudje, ki v njej živijo. Brez najmanjšega dvoma je njihovo odzivanje docela razumno.

V zadnjih 30 letih in več imamo ponovno priložnost, da se obrnemo na Sever in na Zahod. Imamo pa s tem težave, ker je zavest o bivanju v SFRJ med ljudmi močna in idealizirana.

Slovenija je globoko razcepljena družba. To je razvidno iz odnosa do ključnih pojmov, kot so »socializem« in »kapitalizem« ter »partizani« in »domobranci«.

Slovenci bi radi živeli v idealni družbi. Zato drsijo nazaj v času in niso sposobni razmišljati o družbi tukaj in zdaj. In ker o svetu ne vedo dovolj, se zlahka prepuščajo mesijam, mitom in sovraštvu do smrti.  

Slovenija se lahko za gospodarski uspeh, ki ga je doživela v SFRJ, zahvali predvsem svojemu geografskemu položaju in bližini »Zahoda«, ki je premogel kapitalizem, pa tudi relativni razvitosti v okviru Jugoslavije.

Na žalost smo v kratkih 70 letih izgubili povezavo tako s tržnim gospodarstvom kot z demokratično politično ureditvijo. Izgubili smo pač povezavo z družbami na Zahodu in Severu. Izveden je bil popoln obrat na Vzhod in Jug, kar vključuje kulturno usmeritev, z njo pa obrat v novo ekonomsko in politično ureditev.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24