favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je slovenski duhovnik, ki trdi: Ženska je ustvarjena za služenje - možu mora priznavati avtoriteto, vse drugo je sprevrženost

Deli na:
To je slovenski duhovnik, ki trdi: Ženska je ustvarjena za služenje - možu mora priznavati avtoriteto, vse drugo je sprevrženost

Duhovnik Andrej Vončina - Foto: Facebook

Pred desetimi leti je duhovnik iz Podgrada Andrej Vončina ob osmem marcu, prazniku žena, v Novem glasu objavil članek Ženska – sama sebi tujka. V njem med drugim piše, da je ženska »zlasti zaradi svojega hormona estrogena posebej ustvarjena za služenje – predvsem otroku, pa tudi možu«. Vončina bi v šoli uvedel določene predmete izključno za dekleta, da bi jim pomagali postati dobre matere in gospodinje. Postavili smo mu nekaj vprašanj o odnosu med ženskami in moškimi ter o vlogi Cerkve.

Na kakšen način naj bi ženska (žena) služila možu?

Po Božjem in naravnem redu priznava možu avtoriteto in ni obratno – drugo je sprevrženost. V družini je hierarhija, ker je sicer anarhija. To vidimo danes. Njeno »kraljestvo« je materinsko in gospodinjsko, tja se mož načeloma ne meša. Ona skrbi za »matrimonium«, torej ima materinsko službo, mož bolj za »patrimonium«, da torej preživlja družino – kot »družica« ga pri tem podpira. In ima dolžnost, ne le pravico, da možu ne ugodi v njegovih zahtevah, če slednje niso v skladu z Božjim in naravnim redom ali morda grešne. Žena je po Svetem pismu »tista, ki stoji nasproti« možu, mu je ogledalo in tudi kdaj nasprotnica, da se zamisli.

Slovenski talibani: Krščanski skrajneži ponižujejo slovenske ženske, ki naj bodo podrejene moškemu in doma skrbijo za otroke

Kateri bi bili tisti specifični predmeti, ki bi bili namenjeni zgolj dekletom in kateri zgolj za fante?

Priporočam branje pokojne nemške strokovnjakinje Christe Meves. To so tisti predmeti, ki ženi pomagajo biti dobra mati in gospodinja. Včasih so to dajale redovnice.

Kako komentirate zapise Komana glede žensk in športa? Ali tudi po vašem mnenju ženski šport (predvsem je mišljen profesionalni šport) odvrača ženske od tega, da bi bile žene in matere ter je s tega vidika nekaj slabega?



Reakcije so bile preveč čustvene in se ni pomislilo na to, na kar je g. Koman opozoril. Šport je simulacija vojne in bojev, kar so nekoč ponujale nekatere viteške igre. Že Platon je dejal, da je konec družbe, ko dobimo ženske vojakinje. Izjeme so le potrjevale pravilo. Da, profesionalni šport ženske odvrača od njihovega poslanstva, biološka ura pa tiktaka. Profesionalni šport ima tudi ogromno kvarnih dejavnikov, ki ženske uničuje. Podobno je tudi drugod. Izročilo ni kar tako in točno pove, kje se ženska res uresniči in kje je svobodna.

Gre Katoliška cerkev preveč v smeri modernizma oziroma relativizma in na podlagi česa tako menite?

Seveda, že veliko desetletij je tako, vendar pa »motus in fine velocior«. Ker se ne zavedamo tega, da smo sicer v svetu, a ne od tega sveta. In nismo fundamentalisti, ker tiste, ki so bili v preteklosti kot katoličani fundamentalisti, poznamo danes kot blažene in svetnike.

Več o tradicionalistih v Cerkvi in njihovem pogledu na vlogo ženske v družbi lahko preberete v novi številki Reporterja.