benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenske železnice od Luke Koper terjajo plačilo 1,7 milijona evrov škode

Deli na:
Slovenske železnice od Luke Koper terjajo plačilo 1,7 milijona evrov škode

Foto: Bobo

V času interpelacije ministra Petra Gašperšiča postaja znova aktualno vprašanje škode, ki naj bi nastala zaradi julijske blokade koprskega pristanišča. V Luki Koper so potrdili prejem zahtevka Slovenskih železnic, oceno škode naj bi zahteval tudi SDH. V Kopru ponavljajo, da je šlo pri dogodku za višjo silo, poslovnih posledic pa ne pričakujejo.

Slovenske železnice (SŽ) so prejšnji teden vložile odškodninski zahtevek, s katerim od Luke Koper terjajo plačilo 1,7 milijona evrov škode, je včeraj poročal spletni portal Siol.net. Koliko znaša škoda, ki naj bi Luki Koper nastala zaradi blokade, pa že nekaj časa zanima tudi upravljavca večinskega državnega deleža v Luki, Slovenski državni holding (SDH). Ta po informacijah portala od Luke zahteva tudi natančno specifikacijo škode, v Kopru pa so za Siol.net potrdili, da so od SDH prejeli zahtevo za oceno višine škode.

V Luki Koper so do zdaj sicer prejeli le nekaj neuradnih oz. neutemeljenih napovedi škodnih zahtevkov, ki so jih ob upoštevanju vseh okoliščin tudi ustrezno obravnavali, so v družbi pojasnili za STA: "Enako velja tudi za zahtevek Slovenskih železnic."

Obenem so spomnili, da je do omenjene spontane prekinitve dela prišlo nepričakovano. "Zaposleni o tem niso nikogar vnaprej obvestili in tudi ne kakorkoli drugače dali vedeti o svoji nameri. Skladno s tem je bil dogodek spontane prekinitve dela ne samo nepričakovan in zato nepredvidljiv, temveč tudi neodvrnljiv in nepremagljiv. S tem so izpolnjeni vsi elementi višje sile, na podlagi katere je kakršnakoli odgovornost Luke Koper za morebitno nastalo škodo izključena," so prepričani v Luki

Zato v Kopru tudi ne pričakujejo, da bi prekinitev dela kakorkoli vplivala na poslovne rezultate družbe ali skupine.

Nekateri mediji sicer poročajo o neuradnih namerah SDH po zamenjavah v Luki. Tako Primorske novice navajajo "vse več informacij", da v holdingu niso opustili namer po zamenjavi luških nadzornikov na čelu z Alenko Žnidaršič Kranjc, čemur bi sledila zamenjava uprave pod vodstvom Draga Matića. Neuradno naj bi mesto nadzornice v Luki zanimalo začasno predsednico SDH Lidio Glavina. V SDH so za omenjeni časnik odgovorili le, da Glavina svojih morebitnih odločitev vnaprej ne komentira.

Po informacijah, ki jih še navajajo Primorske novice, naj bi eden od morebitnih scenarijev predvideval, da najprej odstopi kateri od državnih nadzornikov, nakar bo SDH zahteval sklic izredne skupščine Luke Koper, na kateri bi potem lahko zamenjali tudi druge državne nadzornike.

Namera SDH, da na redni skupščini julija letos zamenja tri nadzornike Luke Koper, je sprožila burne odzive javnosti, nazadnje pa je prvi mož SDH Marko Jazbec odstopil, menjavo nadzornikov pa so umaknili z dnevnega reda skupščine. Zaradi dokumenta, ki je prišel v javnost in ki naj bi dokazoval, da na ministrstvu za infrastrukturo pripravljajo spremembo koncesijske pogodbe za pristanišče ter uvedbo pristaniške uprave, pa so delavci za več dni blokirali vhod v pristanišče. Pri tem so med drugim zahtevali odstop državnega sekretarja Metoda Dragonje, ki je nazadnje tudi podal svoj odstop, in ministra Gašperšiča.

V vodstvu Luke so tedaj pojasnili, da so ohranili zaupanje poslovnih partnerjev in da o konkretni škodi ni mogoče govoriti, dokler niso vloženi odškodninski zahtevki.

Luka v zadnjem obdobju sicer dosega rekordne rezultate. Na ravni skupine je po nerevidiranih rezultatih v prvem letošnjem polletju izkazala dobra 102 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje oz. 11 odstotkov več kot v prvem polletju 2015 ter 23,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 21 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Da poslovni cilji Luke kljub julijski blokadi niso ogroženi, med drugim pričajo tudi nekateri spodbudni podatki o poletnem pretovoru na avtomobilskem terminalu.