901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Neurje je samo v Poljanski dolini povzročilo za preko 30 milijonov evrov škode

Deli na:
Neurje je samo v Poljanski dolini povzročilo za preko 30 milijonov evrov škode

Foto: Bobo

Neurje je po prvih grobih podatkih na območju Poljanske doline povzročil za več kot 30 milijonov evrov škode. Na občinski infrastrukturi in na objektih v občinah Žiri, Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka škoda znaša od 13 do 18 milijonov evrov, za okoli 17 milijonov evrov škode pa naj bi bilo na vodotokih.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Škofji Loki, kjer so se zbrali župani vseh prizadetih občin na Gorenjskem, povedal škofjeloški župan Miha Ješe, je sredino nočno neurje podobno kot že avgusta znova uničilo velik del cest v dolini Hrastnice. Poleg tega je neprevozen most na Visoko, problematičen pa je tudi potok v Logu.

Sanacija na teh območjih se danes nadaljuje. Na pomoč so gasilcem in občinskim službam priskočili vojaki in delavci gradbenih oziroma cestnih podjetij. Tako bo prevoznost vseh cest vzpostavljena v najkrajšem možnem času in bodo ljudje lahko šli v službe in šole.

Na območju škofjeloške občine ni urejenega dostopa za od 20 do 30 hiš. Nedostopen je del doline Hrastnice, kjer bodo z gradbeno mehanizacijo do večera skušali zagotoviti prevoznost do Sv. Ožbolta. Del Bodoveljske grape pa naj bi bil prevozen šele v roku dveh dni.

V Škofji Loki ocenjujejo, da je na infrastrukturi in objektih za okoli pet milijonov evrov škode. "Potencialno največja škoda je zalitje domov," je izpostavil Ješe in pojasnil, da naj bi bilo zalitih med 50 in 70 objektov. Prebivalci in njihovi sosedje so s skupnimi močno večino objektov že pospravili in uredili tako, da je v njih mogoče bivanje.


Hudo je prizadet tudi ves južni del občine Gorenja vas - Poljane. Največ škode je v dolini Hotovlja, kjer je do nekaterih vasi še vedno vzpostavljena le interventna pot. Tam so poškodovani cestna infrastruktura, kanalizacija in tudi javni vodovod. Poškodovan je bil celo vodovod, ki ga je občina letos zgradila s pomočjo evropskih sredstev.

V Poljanah tako nimajo vode. Brez vode je tudi tamkajšnja osnovna šola, zato še ni jasno, ali bo šola v petek sploh odprta. "Vzdrževalec se trudi odpraviti napako, ampak je večjega obsega in ne verjamem, da bi bila lahko danes odpravljena," je pojasnil župan Občine Gorenjska vas - Poljane Milan Čadež.

Vodooskrba je motena tudi v občinah Žiri, kjer je zaradi poškodb na visokotlačnih ceveh potrebno prekuhavanje vode, in Škofja Loka, kjer dva objekta v vasi Log še nimata vode, ostalim pa so jo tekom sredinega dne že zagotovili.

V Občini Žiri, kjer škodo ocenjujejo na med tri in pet milijonov evrov, se je že prvi dan vzpostavilo dokaj normalno stanje, je povedal župan Janez Žakelj. Pod vodo je bil sicer sam center Žirov. Poplavljenih je bilo več kot 200 objektov, voda je bila tudi v prostorih Ike, Norice in Alpine.

Do približno 25 objektov v občini Žiri še ni urejen dostop. Poškodovanih je okoli 50 kilometrov cest, od tega je od pet do deset kilometrov praktično uničenih. Slovenska vojska pa bo vzpostavila povezavo med Žirmi in Vrhniko s pontonskim mostom.