stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenke, ki jim je uspelo v tujini

Deli na:
Slovenke, ki jim je uspelo v tujini

Foto: Bobo

Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je včeraj na Brdu pri Kranju pripravil okroglo miza z naslovom Slovenka v sodobnem, globalnem svetu. Svojo življenjsko pot je predstavilo deset Slovenk, ki živijo in delajo v tujini ter so uspešne na različnih področjih delovanja, od umetnosti do znanosti in športa.

Gostiteljica dogodka ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je v uvodu poudarila, da smo Slovenci v športu, umetnosti in na številnih drugih področjih glede na naše število med najboljšimi narodi. "V času, ko je kriza, ko dvomimo v svoje sposobnosti, je pomembno, da povemo sami sebi, da smo sposobni, da smo uspešni in da delamo v pozitivni smeri dalje," je izpostavila Novakova.

Slovenija se danes ponaša z zelo raznoliko, razvejano diasporo, ki goji slovensko kulturo in ima pomembno vlogo pri krepitvi stikov Slovenije s tujino. In pri tem imajo osrednjo vlogo prav ženske, ki so že v zgodovini skrbele za ohranjanje in krepitev jezika, identitete in kulture v svojih družinah, poleg tega so imele ključno vlogo pri ustanavljanju slovenskih kulturnih društev in organizacij v svetu, pojasnjujejo v uradu vlade za Slovence.

Namen včerajšnje okrogle mize je bilo predstaviti in opozoriti na uspešne Slovenke iz zamejstva in sveta. Kot poudarjajo na uradu za Slovence imamo v sodobnem, globalizacijskem svetu izjemne Slovenke ali posameznice slovenskega rodu, ki so nadvse uspešne v vseh sferah družbenega življenja. Uspeh posamezne države, tudi Slovenije pa je in bo odvisen tudi od uspešnega povezovanja s temi izjemnimi posameznicami za kroženje talentov, človeškega in drugega kapitala.



O svojem življenju in delu zunaj domovine so spregovorile pisateljica iz Trsta, dobitnica številnih nagrad in mednarodnih priznanj za prozo in poezijo Claudia Vončina, mlada popotnica in pisateljica razpeta med Berlinom in Slovenijo Nataša Kramberger, mezzosopranistka, pevka resne glasbe svetovnega slovesa Bernarda Fink - Inzko, filmska producentka, režiserka in fotografinja Alenka Slavinec ter slikarka in arhitektka Tamara Burmick-Taya.

Na okrogli mizi so se predstavile tudi znanstvenica, molekularna in celična biologinja Snežna Sodin-Šemrl, ki koordinira multicentrski internacionalni konzorcij za raziskave Serumskega amyloida A, znanstvenica in turistična vodička v Jemnu, ki je bila leta 2010 nominirana za najboljšega vodiča na svetu Tina Zorman, podjetnica Barbara Antolič-Vupora, ki deluje tudi v politiki in skrbi za razvoj manjšine, ter evropska poslanka Romana Jordan.

Sodelujoče so v svojem pogovoru z voditeljico Ivano Šundov Hojan izpostavile različne teme in projekte. Tako je na primer nekdanja teniška igralka izvršna direktorica Fundacije za razvoj ter izvajanje izobraževanih programov v Ameriki Vida Mulec poudarila, da morajo znani ljudje čim bolj izpostaviti dobrodelnost in prostovoljstvo, k temu privabiti čim več ljudi ter se povezovati za družbeno odgovorne projekte.