sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija želi odkupiti drugi ohranjeni izvod Cerkovne ordninge

Deli na:
Slovenija želi odkupiti drugi ohranjeni izvod Cerkovne ordninge

Foto: Arhiv Reporterja

Minister za kulturo Uroš Grilc si je včeraj v mestni hiši v nemškem Memmingenu ogledal nedavno odkriti drugi ohranjeni izvod Trubarjeve Cerkovne ordninge. Ob tej priložnosti se je srečal z županom mesta Ivom Holzingerjem in mu predal pismo o nameri, da bi Slovenija odkriti izvod odkupila, saj ta za slovensko kulturo predstavlja neprecenljivo delo.

Izvod bi zapolnil vrzel v seriji zgodnjih protestantik v Zbirki rokopisov Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK). Ministrstvo za kulturo si bo prizadevalo, da bi prihodnje leto, ko bo 450. obletnica izida Cerkovne ordninge, znamenito delo razstavili v Sloveniji, so sporočili z ministrstva.

Nova najdba je drugi izvod enega izmed najpomembnejših Trubarjevih del iz leta 1564. V Cerkovni ordningi je Trubar podal svojo vizijo pravne, organizacijske in duhovne oblike protestantske Cerkve na Slovenskem. Njena vrednost je tudi v jezikovni dovršenosti, saj je Trubar v njej nagovarjal predvsem takratno intelektualno elito, je na novinarski konferenci oktobra, tik pred dnevom reformacije, poudaril poznavalec Trubarjevega dela Kozma Ahačič.

Knjigo je po naključju odkril raziskovalec zgodovinskih pravnih dokumentov Ulrich Dieter Oppitz. Predstavil jo je skupaj z Ahačičem, ni pa želel odkriti kraja knjižnice, v katerem je delo našel.



Po vsebini sodi knjiga med najpomembnejša avtorska dela slovenske reformacije. Imenovali bi jo tudi prvi "pravni spomenik" v slovenskem jeziku. Gre za izvirno avtorsko delo, ki je nastalo na podlagi odličnega poznavanja razmer v takratnem slovenskem prostoru. Predstavlja prvi uradni cerkveni akt v slovenskem jeziku, ki ureja področje praktične liturgije in šolstva, hkrati pa je to prvo slovensko tiskano delo, namenjeno prvenstveno izobraženemu, elitnemu bralcu, so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Ta izvod je pomemben tudi zato, ker je doslej veljalo, da en izvod hrani le Vatikan. Tega je leta 1971 odkril Jože Markuža in ga hrani Vatikanska apostolska knjižnica. V Trubarjevem letu 2008 je ta izvod, ki je sicer slabše ohranjen od nedavno odkritega, Sveti Sedež posodil Narodnemu muzeju za Trubarjevo razstavo. Izvod so hranili tudi v dresdenski Saški deželni knjižnici, a je bil med drugo svetovno vojno izgubljen.

Izvod so si poleg Grilca ogledali še častni škof evangaličanske cerkve Geza Erniša, Ahačič ter slovenska veleposlanica v Berlinu Marta Kos Marko.