Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nedolžni po devetih letih v zaporu znova na prostosti

Deli na:
Nedolžni po devetih letih v zaporu znova na prostosti

Foto: Reuters

Teksaško sodišče je v sredo izpustilo na prostost 49-letnega Manuela Veleza, ki je bil leta 2008 obsojen na smrt zaradi umora leto dni starega otroka. Velez je bil v času otrokove smrti več kot 1000 kilometrov stran v Tennesseeju, vendar njegov odvetnik po službeni dolžnosti tega ni niti poskušal odkriti.

Velez je razvojno motena oseba z inteligenčnim kvocientom 65, kar je bil glavni razlog, da mu je prizivno sodišče leta 2012 odpravilo smrtno kazen, vendar obenem potrdilo obsodbo za umor.

Njegov primer je prevzela Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU), ki je hitro odkrila in predstavila poročilo mrliškega oglednika o času otrokove smrti. To je dokazalo, da Velez ni mogel biti morilec, ker je bil takrat daleč stran.

Pri pravni sramoti so sodelovali tudi policisti, ki so Velezu dali v podpis izjavo, ki je ni razumel. Prvič, ker ne razume dobro angleško, drugič pa, ker je funkcionalno nepismen tako v angleščini kot španščini.


Tožilstvo, ki je hotelo primer hitro pospraviti z dnevnega reda, pa je celo našlo "strokovnjaka", ki je poroto prestrašil s pričanjem, da je Velez nevaren za okolico.

ACLU je ugotovila, da je bila to laž, kajti obstaja cel kup prič, ki so bile leta 2008 pripravljene priseči, da ni bil nikoli nasilen, še najmanj do otrok.

Da bi bila mera polna, pa je umor lastnega otroka posredno priznala njegova zaročenka Acela Moreno. Tožilstvo ji je v zameno za priznanje in pričanje proti Velezu ponudilo le deset let zaporne kazni za namerno telesno poškodbo otroka.

Morenova potem sploh ni pričala, da je Velez otroka umoril, ampak porota ga je vseeno obsodila na smrt. Tožilec iz mesta Brownsville Luis Saenz pa zavrača kritike ACLU in trdi, da nihče ni nikoli dokazal, da Velez otroka ni umoril. Tudi tak primer Teksašanov na žalost ne bo prepričal, da se odrečejo smrtni kazni.