benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Slovenijo naj bi danes vstopilo več kot 1000 migrantov, v Rigoncih policija uporabila solzivec

Deli na:
V Slovenijo naj bi danes vstopilo več kot 1000 migrantov, v Rigoncih policija uporabila solzivec

Foto: Bobo

Pred slovensko-hrvaško mejo v hrvaški vasi Harmica se je zbrala večja množica migrantov. Policija jih ne spusti naprej, pač pa jim je naročila, da morajo počakati. Po poročanju portala Planet siol.net na mejnem prehodu Obrežje poteka sprejem kar 1400 migrantov. Uradne številke so nižje, govorijo o nekaj sto migrantih. Proti večeru se je na mejnem prehodu Rigonce med obmejnima točkama na slovenski in hrvaški strani znašlo okrog 300 beguncev. Položaj se je precej zaostril, ko je skupina prebežnikov, ki so se jim pridružili tudi nekateri aktivisti, pritisnila na policijski kordon. Policija je uporabila tudi solzivec.

Položaj na mejnem prehodu Rigonce se umirja, potem ko je slovenska policija danes zvečer posredovala s solzivcem. Na mostu med slovensko in hrvaško mejno točko je sicer še kakšnih sto beguncev, vendar se je večina umaknila v zasilni center nedaleč od meje na hrvaški strani.

Kordon slovenske policije beguncem še naprej preprečuje vstop na slovensko stran. Zaenkrat ni jasno, kakšne načrte ima policija. Predstavnica za stike z javnostmi novomeške policijske uprave Alenka Drenik je povedala, da operativnih informacij ne razkrivajo javnosti.

Na mostu med mejnima točkama je sicer še vedno precej slovenskih in hrvaških aktivistov, ki vztrajajo, da mora policija mejo odpreti, vendar so z glasnim protestiranjem prenehali. Tudi begunci vztrajajo, da želijo prečkati mejo in oditi naprej, predvsem na Švedsko in v Nemčijo.

Še okrog 21. ure je bilo na območju mejnega prehoda več sto beguncev, pomešanih z aktivisti. Ob pomoči aktivistov, med drugim posameznikov iz socialnega centra Rog, so glasno vzklikali "open border" oziroma odprite mejo.

Nekaj pred 22. uro je nato prišlo do povečanja napetosti, saj so begunci skupaj z aktivisti začeli pritiskati na policijski kordon. Policija je uporabila solzivec in množica se je delno umaknila. Medicinsko osebje je moralo nekaj posameznikov oskrbeti, vendar ni prišlo do resnejših poškodb.

Na hrvaško stran mejnega prehoda že od srede v manjših skupinah prihaja na stotine beguncev.

Na mejnem prehodu Obrežje je trenutno več sto beguncev. Čakajoč na možen prehod v Slovenijo, so si nekateri postavili šotore, številni pa spijo kar na prostem, zaviti v odeje in spalne vreče. Policija opravlja poostren nadzor vseh, ki želijo prečkati mejo.

Policija je zvečer sporočila, da na Obrežju evidentira okoli 400 beguncev. A na hrvaški strani jih je še vedno več sto takih, ki bo noč preživelo na terminalu za tovorni promet, tik ob avtocesti pred mejnim prehodom.

Trenutno sicer ni opaziti novih skupin tujcev, ki bi prihajali na mejo, zato tudi ni povsem jasno, kako je do tu prišla tako velika skupina ljudi.

Slovenska policija bo nove informacije v zvezi s prehodi tujcev sporočila zjutraj.

Več od pričakovanj

Še popoldne so na MNZ dejali, da v naslednjih 24 urah pričakujejo, da bo v Slovenijo vstopilo okoli 1000 ljudi, predvsem iz smeri Zagreba. Ta številka bo očitno že prej presežena. Slovenija sicer pravi, da lahko registrira do 500 beguncev na dan.

Že do 18. ure je od včeraj zvečer na nedovoljen način kar 600 beguncev/migrantov prestopilo državno mejo na območju policijskih postaj Brežice in Sevnica, so sporočili iz Policijske postaje Brežice.

V Slovenijo je v zadnjih 24 urah po dosedanjih ocenah policije prišlo okoli 1000 prebežnikov. Potem ko je Hrvaška migracijske tokove danes usmerila proti Sloveniji in Madžarski, se je pritok različno velikih skupin tujcev še povečal. Slovenija je nanje za zdaj po zagotovilih pristojnih pripravljena, obenem pa kritična do ravnanj Hrvaške.

Največ prebežnikov je v Slovenijo prišlo iz Hrvaške na mejnih prehodih Obrežje, Dobova, Rigonce in Slovenska vas.

Policija jih je po obravnavi del odpeljala v center za tujce v Postojni, kjer jih je po zadnjih podatkih 237, del so jih namestili tudi v sprejemnem centru v Brežicah. Okoli 200 jih je Slovenija želela vrniti Hrvaški, ki pa je to zavrnila.

Proti večeru se je na mejnem prehodu Rigonce med obmejnima točkama na slovenski in hrvaški strani znašlo okrog 300 beguncev. Hrvaška policija, ki jih je sprva zadržala, jih je čez kakšne pol ure spustila mimo, na slovenski strani pa je mejni prehod zaprt.

Prav tako so, kot so za STA potrdili na policiji, pozno zvečer na mejnem prehodu Obrežje na novo evidentirali okoli 400 prebežnikov.

Nekateri so v Slovenijo prihajali tudi čez Sotlo. Popoldne so manjše skupine beguncev prijeli tudi na območju Policijske uprave Maribor, ko so prečkali mejo v bližini mejnega prehoda Gruškovje, v naselju Medribnik in Središču ob Dravi.

Prebežniki se še vedno zbirajo tudi na hrvaški strani meje, do koder prihajajo z vlaki, taksiji ali peš, nekatere so tja prepeljali tudi domačini z osebnimi avtomobili.

Dogajanje za zdaj sovpada s pričakovanji slovenske strani, ki ocenjuje, da bi v Slovenijo lahko v naslednjih 24 urah v prišlo še okoli 1000 ljudi.

Ocene so sicer nezanesljive, saj se je Hrvaška odločila, da migrantov ne bo več registrirala, ampak jih bo organizirano preusmerjala proti Madžarski in Sloveniji.

Na to se je danes ostro odzvala slovenska vlada. Premier Miro Cerar je zvečer po seji sveta za nacionalno varnost dejal, da je Hrvaška s to potezo v veliki meri odstopila od sporazuma o skupnem mejnem nadzoru in storila nekaj, kar ni v duhu delovanja EU. Cerar tako obžaluje določene izjave, "ki kažejo na nezanesljivost in na nepredvidljivost Hrvaške".

Tudi vodja oddelka za državno mejo in tujce Policijske uprave (PU) Novo mesto Anton Štubljar je popoldne ocenil, da sodelovanje med obema policijama na regionalni ravni ne poteka tako, kot bi si želeli na slovenski strani. Na zeleni meji pa se hrvaški organi ne držijo predpisov, ki jim jih nalaga zakon o schengenskih mejah. Slovenski policisti imajo zato veliko več dela, je opozoril.

Slovenija pa se sporazumov drži, je poudaril Cerar. Ob tem pa vendarle dejal, da se bo Slovenija, če bi se zgodilo, da bo pritisk beguncev prevelik, zanesljivo pogovarjala o možnih poteh, t. i. koridorjih z vsemi državami, ki jih to zadeva.

Po njegovem mnenju bi bilo to v duhu skupnega evropskega dogovarjanja in v duhu zagotovitve obvladovanega pretoka ljudi na njihove ciljne destinacije. Dodal je, da so glede tega že zdaj v stiku s sosednjimi državami in izvajajo preventivne aktivnosti.

"Če bi se situacija stopnjevala, bomo stopnjevali tudi ukrepe," je še napovedal premier. Svet za nacionalno varnost se je sicer po njegovih besedah danes le seznanil s situacijo.

Slovenija sicer sedaj dogajanje nadzira s policijskimi enotami, ob slovensko-hrvaški meji so razporejene tudi posebne policijske enote. Doslej je do napetosti prišlo le na mejnem prehodu Rigonce, kjer je zvečer množica prišla pred mejni prehod, ki pa je bil zaprt. Slovenski policisti so jih tako ustavili, prebežniki pa so se znašli med mejnima točkama. Ko je množica pritisnila na policiste, so ti uporabili tudi solzivec.

Vojska je za zdaj v pomoč le pri logistiki. So pa aktivirali pomožno policijo, ki bo angažirana predvsem pri varovanju prevozov in v nastanitvenih centrih, kjer bodo skrbeli za red in varnost. Na vlakih med Jesenicami in mejo z Avstrijo ter Mariborom in mejo je vzpostavljen skupni nadzor slovenskih in avstrijskih varnostnih organov, železniška povezava s Hrvaško pa je prekinjena.

Slovenija je za potrebe pomoči beguncem že sprostila del blagovnih rezerv, med drugim 1400 ležišč. Pakete pomoči, hrano, odeje in higienske potrebščine pa zbirajo in delijo beguncem, ki so že v Sloveniji, tudi humanitarne organizacije. Z vlado najtesneje sodelujejo Rdeči Križ in Karitas ter Slovenska filantropija. Slednja bo poskrbela za ustvarjanje baze in usposabljanje prostovoljcev, medtem ko sta Rdeči križ in Karitas za begunce že namenili vsaka po okoli 20.000 evrov pomoči.

Nevladne organizacije so danes sicer ocenile, da bi Slovenija morala beguncem, ki več kot očitno ne želijo ostati v Sloveniji, omogočiti prehod v druge države. Na mejnem prehodu Rigonce pa je zvečer nekaj deset protestnikov z obeh strani meje podprlo prebežnike v njihovih prizadevanjih za prečkanje evropskih meja.