Revija Reporter
Slovenija

Slovenec, ki so ga ugrabili nigerijski pirati, je celo kapitan ladje!

M. M.

25. sep. 2018 10:59 Osveženo: 11:00 / 25. 9. 2018

Deli na:

Ladja MV Glarus

shipspotting.com

Slovenski državljan, ki so ga skupaj z 11 drugimi člani posadke švicarske ladje MV Glarus ugrabili nigerijski pirati, je celo kapitan ladje, je poročal švicarski portal 20 Minuten.

Napad se je zgodil približno 80 kilometrov jugozahodno od otoka Bonny v Nigrovi delti, s kalašnikovkami oboroženi pirati pa so s čolnom dohiteli ladjo in se nanjo povzpeli. V napadu je bil eden od inženirjev, po narodnosti Ukrajinec, ranjen v nogo.

Sedem članov posadke so pirati pustili na ladji, ki je medtem že pristala v Port Harcourtu, dvanajst, vključno s slovenskim kapitanom, pa so jih odpeljali. Nigerijske oblasti pravijo, da iščejo pirate in talce.

MV Glarus je sicer prevažala žito, lastni, švicarsko podjetje Massoel Shipping, pa je najelo strokovnjake za tovrstne situacije in čaka na zahteve piratov. Očitno je, da so ladjo napadli zgolj zaradi talcev, za katere lahko zahtevajo odkupnino.

V tovrstnih situacijah, ki pred obalami Nigerije niso tako redke, so posadke navadno izpuščene v dveh do štirih tednih, potem ko lastniki ladje plačajo odkupnino.