901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slaba banka išče direktorje

Deli na:
Slaba banka išče direktorje

Foto: Bobo

Upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma t.i. slabe banke je danes objavil razpis za tri izvršne direktorje družbe. Rok za prijavo je 10 dni, izvršni direktorji s polnim mandatom pa bodo imenovani za obdobje obstoja DUTB, vendar za ne več kot šest let.

V upravnem odboru DUTB trenutno sedijo trije začasni izvršni direktorji, Slovenca Boštjan Gjerkeš in Aleš Koršič ter Šved Torbjörn Mansson. Neizvršni direktorji DUTB pa so švedski strokovnjaki Arne Berggren, Lars Nyberg in Carl-Johan Lindgren ter poslanec SDS Andrej Šircelj.

V skladu z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank so morali neizvršni direktorji upravnega odbora razpis za imenovanje izvršnih direktorjev objaviti najpozneje v šestih mesecih od uveljavitve zakona. Ta je začel veljati 28. decembra lani.

Od kandidatov za izvršne direktorje s polnim mandatom se pričakuje osebno integriteto in poslovno etičnost. V zvezi z njihovim delovanjem tako ni smela biti ugotovljena hujša kršitev predpisov s področja integritete in preprečevanja korupcije ali s področja javnega naročanja.

Imeti morajo najmanj univerzitetno izobrazbo, biti morajo strokovnjaki s področja bančništva, financ ali gospodarskega prava, ne smejo pa biti delničarji v kateri koli banki ali namenski družbi, ki bo deležna ukrepov po zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Gre predvsem za prenose sredstev na slabo banko in spremljajoče dokapitalizacije.



Kandidati morajo aktivno obvladati angleški jezik, predhodno pa niso smeli biti obsojeni zaradi kaznivega dejanja oziroma proti njim ni smela biti vložena pravnomočna obtožnica.

Prijave morajo kandidati na DUTB poslati najpozneje do vključno 4. julija, imenovani pa bodo za obdobje obstoja DUTB, vendar za najdlje šest let.

Po trenutnem zakonskem besedilu naj bi DUTB obstajala pet let in ugasnila konec 2017, a je najverjetneje pričakovati zakonske spremembe in podaljšanje obdobja njenega delovanja na deset let. Tudi sam upravni odbor DUTB meni, da je petletno obdobje, v katerem mora unovčiti pridobljene terjatve in premoženje prekratko in bi lahko vodilo v prodajo pod ceno.

Prva sredstva iz NLB naj bi se na DUTB prenesla do konca tega delovnega tedna.