Revija Reporter
Slovenija

Skvoterji proti eliti: komu je v resnici namenjen Center Rog?

Katarina Keček
1 1.173

5. nov. 2023 20:00

Deli na:

Ob odprtju Centra Rog je nekaj sto protestnikov obkrožilo stavbo, z besedami so napadali povabljene goste in poslopje vandalizirali z grafitnimi spreji.

M24/Sašo Radej

Nedavno odprtje novega Centra Rog, namenjenega raznovrstnim umetniškim ustvarjalcem je dvignilo veliko prahu, nezadovoljstvo nekdanjih uporabnikov avtonomne cone Rog, ki so v prostorih nekdanje tovarne koles ustvarjali med letoma 2006 in 2021, je na koncu prešlo v nasilje.

Za zastekljenimi okni Centra Rog so povabljeni slovenski pomembneži nazdravljali s kozarci šampanjca, zunaj pa so se razvili nasilni protesti nekdanjih uporabnikov, šele policija je v popolni bojni opremi in s psoma obvladala nezadovoljno množico. Kaj se v Centru Rog dogaja zdaj, ko so se tako elita kot protestniki razšli.

Na začetku je MOL projekt zastavila zelo ambiciozno, poleg poslopja Rog s prizidkom sta bila predvidena večnamenska razstavna dvorana in celo manjši hotel v obliki stolpnice. Zakaj je na koncu je prevladal minimalen vložek občine, le prenova tovarne.

Elita je morda res naredila novo stavbo, morda so zaradi tega res zvišali cene nepremičnin v centru mesta, ki so bile že prej zasoljene in že leta nedostopne amorfni gmoti, a a na koncu bo iz teh zapravljenih 25 milijonov največ koristi imela nedefinirana amorfna masa. Le te ljudi namreč zanima delo v delavnicah in raznih laboratorijih, le njih ženeta radovednost in volja do znanja, le oni berejo knjige. To cveta slovenske elite nikoli ni zanimalo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24