premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Dejan Vukobratović Njena.si

Takšen je bil Dejan kot dolgolasec!

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Marjan Šarec iz Ukrajine: Volodimir Zelenski je postal svetovna politična zvezda

Deli na:
Marjan Šarec iz Ukrajine: Volodimir Zelenski je postal svetovna politična zvezda

Med letoma 2015 in 2019 je bil ukrajinski predsednik v televizijski nadaljevanki Služabnik naroda. - Foto: arhiv Reporterja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je v zadnjih tednih postal svetovna politična zvezda, je bil še pred nekaj leti priljubljen filmski in televizijski igralec ter komik, ki je slovel po provokativnih šalah. Krivi Rog.

Tako bi lahko poslovenili ukrajinsko mesto Krivij Rih (po rusko se mu reče Krivoj Rog), največje mesto v osrednji Ukrajini. Po legendi naj bi mesto ustanovil enooki (krivij po ukrajinsko) kozak z imenom Rih oziroma Rog. V mestu, ki ima zelo močno železarsko in jeklarsko industrijo (v okolici so bogata nahajališča železove rude), se je januarja 1978 Oleksandru (tudi Aleksandru) in Rimi Zelenski rodil sin Volodimir.

Oleksander in Rima sta judovskega rodu. Oleksandrov oče Semjon je bil veteran druge svetovne vojne in se je v Rdeči armadi povzpel do polkovniškega čina. V vrstah Rdeča armade so se borili tudi Semjonovi trije bratje in njegov oče. Niso imeli takšne sreče kot Semjon, saj so vsi med vojno umrli.

Volodimir Zelenski je lani v pogovoru za izraelski časnik Times of Israel povedal, da njegova družina v času Sovjetske zveze tako kot družine drugih sovjetskih Judov ni bila religiozna. Po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 so se številni njegovi sorodniki izselili v Izrael.

Ko je Zelenski leta 2019 postal predsednik države, so ga številni tuji mediji primerjali s takratnim slovenskim premierjem Marjanom Šarcem, še enim komikom, ki mu je uspelo v politiki.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 14, 2022