reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Skupnost socialnih zavodov: V času epidemije ni pogostejših odhodov iz domov v domačo oskrbo

Deli na:
Skupnost socialnih zavodov: V času epidemije ni pogostejših odhodov iz domov v domačo oskrbo

Slika je simbolična. - Foto: Profimedia

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije v času epidemije novega koronavirusa ne beležijo pogostejših odhodov oskrbovancev iz domov za starejše občane v domačo oskrbo. Ob tem so za STA opozorili, da se po odločitvi za domačo oskrbo starostniki zaradi omejevanja širjenja virusa nato ne morejo več vrniti v domove.

Po izrečenem pozivu direktorja klinike Golnik Aleša Rozmana je domačo oskrbo gibalno sposobnih starejših, ki bivajo v domovih za starejše občane, v sredo podprlo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vseeno po besedah vršilca dolžnosti sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denisa Sahernika ni občutiti porasta odhodov v domačo oskrbo.

"Člani skupnosti ne poročajo, da bi se stanovalci občutno pogosteje kot sicer odločali za odhod iz domov za starejše. Vsak stanovalec ima seveda možnost, da se odloči za odhod iz doma, vendar stanovalcem in svojcem svetujemo, da takšno odločitev predhodno temeljito pretehtajo," pravijo in pri tem opozarjajo domače, da morajo zagotoviti možnost izvajanja vseh previdnostih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom v domačem okolju.

To še posebej velja pri selitvi iz domov za starejše, kjer se je pojavil sum na okužbo oziroma so to tudi potrdili. V tem primeru je priporočljiva samoizolacija starostnika. Pri tem v skupnosti poudarjajo, da v domačem okolju to ni vedno izvedljivo.


"Hkrati poudarjamo, da se stanovalec, ko enkrat odide domov, v obdobju epidemije ne more več vrniti v dom za starejše. To velja tudi v primeru, če se mu poslabša zdravstveno stanje in bi nujno potreboval domske storitve, na primer osnovno in socialno oskrbo ali zdravstveno nego ter rehabilitacijo," sporočajo v skupnosti socialnih zavodov in dodajajo, da od 18. marca po ukrepu resornega ministrstva domovi ne sprejemajo več novih oskrbovancev. Prepovedano je tudi izvajanje začasnih namestitev.

Posebej alarmanten je položaj v domu za starejše občane v Šmarju pri Jelšah. Zato so tam na pomoč priskočili strokovnjaki, ki skušajo širitev virusa zajeziti. "Ob pojavu okužbe so se v v načrtovanje ukrepov takoj vključili dodatni zdravstveni strokovnjaki, kot so epidemiologi, internisti in infektologi. Dom izvaja vse ukrepe po navodilih epidemiologa in domskega zdravnika," sporočajo.

V delo se je tam vključil tudi regijski koordinator za izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialnovarstvenih zavodih, skupaj pa si vsi prizadevajo za čim hitrejše izboljšanje stanja v domu, še dodajajo.

V domovih za starostnike se je po podatkih, pridobljenih do srede okužilo 137 oskrbovancev, od tega 60 v Šmarju pri Jelšah.