kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tiste domove starostnikov, ki so zaenkrat obvarovani pred infekcijo, bi še bolj zaprl

Deli na:
Tiste domove starostnikov, ki so zaenkrat obvarovani pred infekcijo, bi še bolj zaprl

Tiste domove, ki so zaenkrat obvarovani pred infekcijo, bi še bolj zaprl, pravi nekdanji minister Božidar Voljč. - Foto: STA

Predsednik komisije za medicinsko etiko in nekdanji minister za zdravje Božidar Voljč meni, da v tistih domovih za starejše, kjer se novi koronavirus ni razširil, morali še bolj zapreti. S tem bi lahko povsem preprečili vnos virusa v domove za starejše občane, je ocenil.

"V večini domov, ki jih je pri nas okoli 100, se ta virus ni razširil, zato bi tiste domove, ki so zaenkrat obvarovani pred infekcijo, še bolj zaprl," je za STA dejal Voljč. Več tednov so sicer že prepovedani obiski v domovih za starejše, kamor pa je okužba vseeno zašla. Do sedaj so potrdili okužbo pri 137 oskrbovancih in 30 zaposlenih v domovih, največji žarišči sta v domovih v Metliki in Šmarju pri Jelšah. Prav starejši pa so ena od najranljivejših skupin pri covidu-19.

Tudi Voljč pozdravlja možnost, da prebivalci v Sloveniji svojce vzamejo v domačo oskrbo, a se morajo hkrati zavedati, da jih čaka dolga borba s covidom-19. "Vsak ima možnost, da se odloči tako ali drugače. Toda pri tej odločitvi morajo upoštevati, da stanovalca doma starejših občanov ni mogoče vzeti domov le za kratek čas. Z veliko verjetnostjo se bo zgodilo, da ga bodo morali oskrbovati doma, vse dokler bo ta epidemija trajala," je opozoril.


Tako je od vsake družine posebej odvisno, ali se bodo za to odločili ali ne. "Oboje je lahko prav," je dodal in spodbudil tiste družine, ki lahko dobro in dlje časa skrbijo za svoje starejše sorodnike, naj to storijo. Obenem pa je prepričan, da je prava odločitev tudi tista, da oskrbovanci ostanejo v domovih, saj imajo tam več možnosti za kakovostno oskrbo.

Pri vsem skupaj ima pomisleke bolj zaradi narave virusa same, ki jo spremlja dolga doba, preden se lahko bolezen pojavi. "Učinek te bolezni je lahko zelo prehoden. Danes ga nimate, jutri pa ga že imate. Utegne se zgoditi, da tudi če boste vzeli domov nekoga, ki je negativen na koronavirus, bo že jutri doma test pozitiven," je še dodal.

Sicer pa je Voljč zadovoljen s pristopom vodilnih organov v državi, ki so se hitro odzvali na širjenje virusa. "V Sloveniji se z epidemijo zelo dobro spopadamo, kljub temu, da smo priča porastu okuženih. Toda ta je v primerjavi z nekaterimi drugimi državami skromen in je odraz tega, da položaj v državi dobro nadziramo. Le upamo lahko, da bo tako ostalo tudi v prihodnje," je dejal in in pristavil, da so dežurni kritiki vedno prisotni, a da je treba poslušati predvsem stroko, ki v Sloveniji ve, kaj dela.