Revija Reporter
Slovenija

Beovićeva: Hospitalizacija vseh okuženih stanovalcev domov za starejše je nesmiselna

STA

28. jul. 2020 17:00 Osveženo: 17:01 / 28. 7. 2020

Deli na:

Dr. Bojana Beović

Bobo

Vodja svetovalne skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Bojana Beović se je odzvala na odločitev Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, da protestno izstopi iz delovne skupine. Pozvala je vse, ki se morajo ukvarjati z epidemijo, naj ne izstopajo, ampak naj se pogovarjajo in skupaj iščejo rešitve.

V skupnosti so izstop iz skupine napovedali, ker vztrajajo, da je ob pojavu okužb z novim koronavirusom obolele treba nemudoma in brez odlašanja osamiti zunaj doma, saj da lahko le tako učinkovito zajezijo nadaljnje širjenje okužb.

Beovićeva je dejala, da je premeščanje vseh stanovalcev domov za starejše občane v bolnišnice nesmiselno. "Tudi sicer samo okuženih ali blago bolnih ne hospitaliziramo. Način prenosa covida-19 ni tak, da bi bila hospitalizacija obvezna sama po sebi, kot bi bila na primer pri eboli," je dejala na današnji novinarski konferenci.

Poleg tega pa vseh okuženih stanovalcev nimajo kje hospitalizirati, saj bi morali zaradi prezasedenosti bolnišnic odpasti številni zdravstveni programi, ki so v veliki meri namenjeni prav isti populaciji starejših ljudi. Po njenih besedah bi bil velik nesmisel, da bi se po eni strani ljudi hospitaliziralo le zaradi potrebe po izolaciji, ki jo lahko uredijo drugje, po drugi strani pa na ta račun ne bi bili deležni obravnave, ki jo potrebujejo.

Beovićeva je kritično ugotavljala, da domovi menijo, da se jim s premeščanjem okuženih stanovalcev v druge ustanove ne bo treba več ukvarjati s preprečevanjem okužb, saj bodo okužene prevzeli drugi.

Ker je slovensko zdravstvo trenutno v polnem teku in skušajo tudi nadoknaditi izpadli program, je kadra za pomoč v domovih manj kot v prvem valu epidemije, je dodala Beovićeva. Zato je po njenih besedah pomembno pametno sodelovanje vseh ministrstev, Skupnosti socialnih zavodov, direktorjev domov za starejše občane, bolnišnic in zdravstvenih domov, da vendarle najdejo nekaj kadra, ki lahko okrepijo delo v domovih, kjer imajo žarišče okužbe. "Nikakor pa vztrajanje na nekih okopih, ki ne bo pripeljalo nikamor, in bo najslabše vplivalo na oskrbovance domov in na bolnike," je povedala.

Potrdila je, da bi lahko bila rešitev v tem, da bi okužene oskrbovance iz domov premestili v neke prostore, ki niso bolnišnice. "Ampak je treba te prostore najti, imeti kader, verjetno ga bodo dali iz domov," je dodala.

Ob tem je poudarila, da morajo v domovih v prvi vrsti narediti vse, da ne pride do vnosa okužbe. Regulirani obiski oskrbovancev ne predstavljajo problema, ampak je večji problem osebje v domovih. Vodstva domov morajo ukrepati in zagotoviti, da zaposleni nosijo maske, razkužujejo roke, prav tako morajo ločiti čiste in nečiste poti, je dodala.

Ministrstvo za zdravje pa je ob odločitvi skupnosti socialnih zavodov za protestni izstop izpostavilo, da je skupnost eden od deležnikov na področju zagotavljanja zdravstvene in socialne oskrbe v domovih za starejše. Na ministrstvu glede širjenja novega koronavirusa in glede premeščanja okuženih oskrbovancev v bolnišnice zagovarjajo rešitve, ki jih predlaga zdravstvena stroka. Vsak, ki potrebuje bolnišnično obravnavo, jo po njihovih besedah tudi dobi. "Prav je, da o načinu zdravljenja odloča stroka in ne politika ali interesna združenja. Vsi skupaj delujemo v interesu oskrbovancev," so zapisali.

Tudi po njihovi oceni je ključno, da imamo delujoč zdravstveni sistem. Ob premeščanju oskrbovancev v bolnišnice bi bili namreč javni zdravstveni zavodi močno kadrovsko okrnjeni, kar bi pomenilo manj uresničenega programa. To pa bi še podaljšalo čakalne dobe, so navedli. Kadrovske težave sicer po njihovih navedbah pestijo celoten zdravstveni sistem, izjema pa niso niti domovi, zato jim skušajo zagotavljati pomoč na vsakem koraku, so zagotovili.