Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Skrajno levičarski novinar RTV Slovenija zamejskemu pisatelju Borisu Pahorju podtika rasizem in nacionalizem!

Deli na:
Skrajno levičarski novinar RTV Slovenija zamejskemu pisatelju Borisu Pahorju podtika rasizem in nacionalizem!

Srečanje s pisateljem Borisom Pahorjem ob njegovem 106. rojstnem dnevu. - Foto: Bobo

V ponedeljek je 106 let dopolnil zamejski pisatelj Boris Pahor, ki je najbolj prevajani slovenski avtor. Njegov roman Nekropola sodi v vrh svetovne literature s področja opisa grozot druge svetovne vojne. V njem je opisal svoje in življenje sotrpinov v nacističnem taborišču Natzweiler- Struthof. Zdaj pa mu novinar RTV Slovenija podtika rasizem in nacionalizem!

Tako je Boris Vasev, novinar spletnega portala MMC v sklopu RTV Slovenija, ravno ta ponedeljek na Pahorjev 106. rojstni dan na tviterju zapisal, da se je »s kolegico pogovarjal o nacionalizmu in rasizmu Borisa Pahorja…«. Na podlagi česa je velikemu Slovencu in pisatelju pripisal rasizem in nacionalizem ni razložil, so pa že iz preteklosti znana izrazito protislovenska stališča od Vaseva. Bolj kot za novinarja gre za skrajnolevičarskega aktivista, ki  je novembra lani celo napadel kolegico iz TV Slovenija Jadranko Rebernik. Tedaj ga je zelo zmotilo, da je Rebernikova v oddaji Utrip, kjer je govorila o odnosu do lastne države, med drugim povedala, »kaj je lepšega, kot biti ponosen na to, da si Slovenec«.

To je Vaseva tako razbesnelo, da je na tviterju te novinarkine besede označil za »normalizacijo skrajne desnice, sovražnega diskurza, izključevanja, najbolj primitivnega nacionalizma«.

Tokrat je šel še dlje in je človeku, ki je v več taboriščih (med drugim tudi v Dachauu) skupaj z drugimi neznosno trpel zaradi rasizma in nacionalizma, očital prav rasizem in nacionalizem.

Foto: MMC - Boris Vasev

Boris Pahor je za svoja dela prejel vrsto nagrad in časti. Med drugim leta 1992 Prešernovo nagrado, leta 2000 srebrni častni znak Republike Slovenije, leta 2007 pa francoski red legije časti. Pisatelj je vedno poudarjal narodno zavest in pomen ohranjanja slovenstva, kar je očitno v očeh nekaterih novinarjev RTV Slovenija enako rasizmu in nacionalizmu. Poudarimo še, da direktor RTV Slovenija Igor Kadunc kljub opozorilom o izpadih Vaseva do zdaj zoper njega ni ukrepal na noben način.