cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škofovska konferenca vabi k odgovorom na vprašalnik o temah za sinodo o družini

Deli na:
Škofovska konferenca vabi k odgovorom na vprašalnik o temah za sinodo o družini

Foto: Bobo

Slovenska škofovska konferenca je posameznike in cerkvena gibanja v Sloveniji pozvala k posredovanju odgovorov na vprašalnik, ki ga je pred oktobrsko škofovsko sinodo o družini pripravil Vatikan. Z njim želijo katoliški škofje dobiti mnenje vernikov o nekaterih vprašanjih, povezanih z družino, tudi tistih, ki sprožajo največ polemik.

Na omenjeni sinodi naj bi dorekli vprašanja, ki so ostala nedorečena po izredni sinodi o družini, ki je oktobra lani prav tako potekala v Vatikanu. V tem smislu so zastavljena tudi vprašanja, na katera naj bi posamezniki in cerkvena gibanja odgovorili do 1. marca letos.

V vprašalniku škofe med drugim zanima, kako se pastoralna dejavnost Katoliške cerkve odziva "na širjenje kulturnega relativizma v sekularizirani družbi in posledično na dejstvo, da številni zavračajo vzorec družine, ki jo sestavljata mož in žena, združena v zakonski zvezi in odprta za sprejem življenja".

Zanima jih tudi, kako omogočiti po možnosti brezplačne, dostopnejše in dejavnejše postopke ugotavljanja ničnosti cerkvenega zakona ter kako ravnati v primeru prejemanja zakramentov tistih, ki so se civilno ločili in vnovič poročili, cerkveno pa so še vezani s prejšnjim partnerjem.

Glede vprašanja istospolnih škofe zanima, kakšno pastoralno skrb posvečati družinam, ki imajo v svoji sredi osebe z istospolnim nagnjenjem, glede rojstev pa, kako "vzpostaviti tak dialog z znanostjo ter biomedicinskimi tehnologijami, da bo v prenosu življenja spoštovana človeška ekologija".

Krajevne Cerkve naj bi o ugotovitvah vprašalnikov Vatikanu poročale do sredine aprila, nakar bi jih Vatikan združil v delovni dokument za sinodo, ki bi bil nared do poletja.