zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež škofom na sinodi: Cerkev ni muzej, je prostor napredka

Deli na:
Papež škofom na sinodi: Cerkev ni muzej, je prostor napredka

Foto: Reuters

Udeleženci škofovske sinode o družini, ki se je v nedeljo začela v Vatikanu, so danes tudi uradno zavihali rokave, papež pa jih je od tem pozval k pogumu in odprtosti. Poudaril je, da Cerkev ni muzej, temveč prostor napredka.

Frančišek je danes pred okoli 270 člani sinode, ki naj bi začrtala prihodnjo usmeritev katoliške cerkve glede zakonske zveze, splava in podobnih vprašanj tudi poudaril, da sinoda ni parlament, v katerem bi bilo treba iskati kompromisne rešitve.

Jih je pa spomnil, da Cerkev ni muzej, ki ga je treba ohranjati. "Je prostor, v katerem gredo sveti ljudje naprej," ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

K pripravljenosti za dialog je danes zbrane na sinodi pozval tudi kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, koordinator sveta devetih kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi kurije. Po njegovem mnenju mora biti sinoda prostost dialoga in ne kraj, v katerem mora nekdo za vsako ceno zagovarjati svoje ideje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kardinali, škofi in prelati, ki bodo do 25. oktobra sodelovali na sinodi, se morajo lotiti težavnih vprašanj, kot sta obhajilo za vnovič poročene ločence ali sprejemanje homoseksualcev. Okoli teh tem obstaja globok razkol med konservativnim na eni in liberalnim krilom katoliške cerkve na drugi strani.

Med mašo, s katero je v nedeljo slovesno odprl sinodo, je 78-letni Frančišek skušal opogumiti oba tabora, saj je zagovarjal poroko in heteroseksualne pare ter hkrati vztrajal, da mora "Cerkev imeti odprta vrata, da lahko pozdravi tiste, ki trkajo nanje".

Na sinodi bodo sicer razpravljali tudi o drugih izzivi katoliške doktrine, kot sta uporaba umetne kontracepcije in skupno življenje izven zakonske zveze, pa tudi o pogubnih učinkih revščine in migracij na družino.

Tik pred začetkom sinode je Cerkev pretreslo priznanje uglednega vatikanskega teologa, da je homoseksualec. 43-letni poljski duhovnik Krzysztof Charamsa je povedal, da ima partnerja in da je pripravljen nositi posledice svojega dejanja. Poljaka so že razrešili s položaja v kongregaciji za nauk vere, katere član je bil od leta 2003.