bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marjetka pred leti pravi ...

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

Slovenija

Škofje pozivajo kristjane, naj glasujejo proti družinskemu zakoniku

Deli na:
Škofje pozivajo kristjane, naj glasujejo proti družinskemu zakoniku

Foto: Bobo

Slovenski škofje so v drugem delu pastirskega pisma, ki so ga pri današnjih mašah brali duhovniki, pozvali kristjane, naj se zavzamejo za obrambo doslej veljavnega pojmovanja družine. Če bo to treba braniti s pomočjo referenduma, pa jih pozivajo, naj se glasovanja množično udeležijo in glasujejo proti zakoniku.

Kot navajajo slovenski škofje, je dolžnost kristjanov, da si prizadevajo za pravično družbo, kar obsega tudi druga področja družbenega življenja, med katerimi so najpomembnejši vzgoja in izobraževanje ter družinsko življenje. V tem smislu je po njihovi oceni treba še okrepiti prizadevanja, da "bo naša družba zakonsko zvezo in družino moralno, pravno in finančno podpirala ter varovala".

"Spodbujamo vas, da se v sedanjih javnih razpravah o spornem družinskem zakoniku dejavno zavzamete za obrambo doslej veljavnega pojmovanja družine in za to storite vse, kar je v vaši moči. Če bomo to morali braniti s pomočjo referenduma, vas pozivamo, da se ga množično udeležite in glasujete proti poskusom, da bi tisti družini, ki se ji imamo vsi skupaj zahvaliti, da smo to, kar smo, postavili ob bok druge oblike skupnega življenja, ki ne morejo enakovredno opraviti vloge prave družine," so zapisali škofje.Posebno skrb in podporo škofje v pismu namenjajo "takšnemu družbenemu razvoju, ki bo staršem omogočal usklajevati zakonske in družinske ter delovne obveznosti". Obenem pa se zavzemajo, da bi se finančno šibkejšim družinam zagotovilo varno in finančno ugodno nastanitev. Že v času šolskega izobraževanja pa je treba spodbujati vzgojo za zakonsko in družinsko življenje, so v pastirskem pismu še zapisali slovenski škofje.

Več kot 42.000 podpisov pod zahtevo za razpis referenduma o družinskem zakoniku je zbrala Civilna iniciativa za družino in pravice otrok in pobudo 3. februarja vložila v DZ. Ta je odločil, da bo referendum 25. marca. Roki za izvedbo referenduma so začeli teči 13. februarja, 24. februarja pa se bo začela uradna referendumska kampanja.