zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nezakonit razpis? 2,5 miljona evrov razburja mariborsko univerzo

Deli na:
Nezakonit razpis? 2,5 miljona evrov razburja mariborsko univerzo

Foto: Bobo

Na mariborski univerzi naj bi prišlo do protesta zaradi nezakonita razpisa za nakup računalniške opreme, ki naj bi bil vreden kar 2,5 milijona evrov.

Medicinska fakulteta v Mariboru se je znašla v vrtincu odmevne afere, primer pa naj bi proučevala tudi policija. Šlo naj bi za nezakonit razpis za nakup računalniške opreme za novo stavbo fakultete, zanj pa naj bi poskrbel Dejan Dinevski , predstojnik katedre za biomedicinsko informatiko in telemedicino, širši javnosti bolj znan kot predstavnik Društva joga v vsakdanjem življenju. Po nam dostopnih podatkih naj bi bila vrednost razpisa 2,5 milijona evrov, na sestanku s člani skupine za razpisno dokumentacijo mariborske univerze pa naj bi Dimovski dejal, da je dogovorjen s podjetjem CISCO, ki ga je povabilo v ZDA, kjer naj bi si ogledal referenčne postavitve. Potem ko je Dimovski javno dejal, da je nakup opreme CISCO nujen, zaradi česar naj bi bil razpis pripravljen le za omenjenega proizvajalca, je več članov povedalo, da nočejo imeti ničesar s projektom, nato so protestno zapustilo sestanek.

Dejan Dimovski, ki smo ga vprašali za mnenje, nam je zatrdil, da smo prejeli napačne podatke. Res naj bi bilo le to, da koordinira delovno telo, ki pripravlja strokovne podlage in tehnične zahteve opreme, potrebne v novi zgradbi medicinske fakultete, delo pa še vedno ni končano. V pismu je še pojasnil, da načrtovana vrednost opreme ni niti približno takšna, kot smo jo navedli. Glede naše navedbe, kaj vse je povedal članom delovne skupine, pa je zapisal: »Nič takšnega, kar navajate, nisem nikoli dejal na sestanku katerekoli skupine. Niti CISCO, niti IBM, niti katerokoli računalniško podjetje ni bilo nikoli povezano s katerokoli od mojih službenih ali zasebnih poti v ZDA. V ZDA nisem imel niti enega stika s predstavniki CISCO, tudi nisem videl njihove opreme ali slišal za njihove referenčne postavitve.«

Resnost obtožb smo preverili na Univerzi Maribor in medicinski fakulteti ter nato prejeli skupno pojasnilo Teodorja Lorenčiča, predstojnika Centra za promocijo Univerze Maribor, v katerem je potrdil, da je medicinska fakulteta v sklopu projekta Novogradnja MF UM pripravljala razpis za nakup opreme, ki sicer traja že dalj časa. Po trditvah Lorenčiča je razpis ocenjen le na približno polovično vsoto, o kateri smo bili neuradno seznanjeni, je pa posredno priznal, da bi bila omenjena vsota lahko povsem realna, če bi ob razpisu za računalniško opremo upoštevali še razpise za specialno pedagoško medicinsko opremo. Navedbe, da naj bi nekateri člani delovne skupine (strokovnjaki s fakultete in univerze), ki je pripravljala »potrebe medicinske fakultete in tehnično specifikacijo opreme« protestno zapustili sestanek zaradi enostranske odločitve Dejana Dimovskega, ni komentiral.

V odgovoru je še zapisal, da je medicinska fakulteta morala v zvezi z načrtovanim razpisom že prej pojasnjevati komisiji za preprečevanje korupcije udeležbo omenjenih v pogovorih s potencialnimi izvajalci: »V pojasnilu fakultete je bilo poudarjeno, da nihče od članov komisije v pogovorih ni ravnal v neskladju z zakonskimi predpisi, da je skrb delovne skupine le priprava specifikacij opreme in ne priprava razpisa ter da v dejanskem razpisnem postopku skupina tudi ne bo sodelovala kot komisije za izbor. Univerza v Mariboru še usklajuje razpisno dokumentacijo in načrtovane postopke za objavo razpisa.«