900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škof Glavan bo novomeško škofijo vodil, dokler papež ne imenuje naslednika

Deli na:
Škof Glavan bo novomeško škofijo vodil, dokler papež ne imenuje naslednika

Škof Andrej Glavan. - Foto: Bobo

Novomeški škof Andrej Glavan, ki mu je papež Frančišek, potem ko je Glavan dopolnil 75 let in papežu ponudil odstop, septembra lani škofovsko službo podaljšal za leto dni, bo na čelu novomeške škofije ostal do imenovanja njegovega naslednika. Omenjeno leto dni je bilo namreč mišljeno ohlapno, so na škofiji pojasnili za STA.

Na novomeški škofiji so zapisali, da je papež Frančišek Glavanu škofovanje podaljšal "po načinu nunc pro tunc", kar po njihovem tolmačenju pomeni, da je to treba razumeti kot širši časovni okvir.

Ključna je namreč latinska besedna oblika nunc pro tunc, "ki izraža podaljšanje do umestitve novega škofa", škof Glavan pa je po tej "prejel podaljšanje službe novomeškega škofa do imenovanja in dejanskega prevzema službe novega škofa".

"Navedbo enega leta je treba razumeti zgolj kot širši časovni okvir in ne kot mandat v pravnem smislu. Iz tega razloga ni treba papeževo novo podaljšanje službe," so dodatno pojasnili na škofiji in pristavili, da glede naslednika na novomeškem škofovskem sedežu še ni znano, kdaj in kdo bo imenovan.


V zvezi s tem potekajo "redni postopki Svetega sedeža, ki lahko vsekakor trajajo še do konca leta ali tudi dlje, Glavan pa je medtem po načelu nunc pro tunc redni krajevni škof novomeške škofije", so še zapisali na novomeški škofiji.

Glavan sicer kot prvi novomeški škof to škofijo vodi od junija 2006, svoj odstop pa je lani ponudil skladno s splošnim navodilom Cerkve, da škofi ponudijo odstop, ko dopolnijo 75 let. Obvestilo o tem, da mu je papež Frančišek za eno leto podaljšal službo novomeškega škofa, je prejel 11. septembra lani.

Škof Glavan se je rodil 14. oktobra 1943 v župniji Soteska na Dolenjskem. V duhovnika so ga posvetili leta 1972 in je dolga leta služboval na Loškem, sprva kot kaplan v Škofji Loki, nato kot župnik novoustanovljene župnije na Suhi, od leta 1981 pa v župniji Stara Loka. Trikrat je bil izvoljen za dekana dekanije Škofja Loka, med letoma 1998 in 2005 pa je opravljal tudi službo arhidiakona za Gorenjsko.

Maja 2000 so ga imenovali za ljubljanskega pomožnega škofa, po odhodu nadškofa Franca Rodeta v Rim konec aprila 2004 pa je bil izvoljen za upravitelja ljubljanske nadškofije. To službo je opravljal do 5. decembra 2004, ko je vodenje nadškofije prevzel novi nadškof Alojz Uran. Papež Janez Pavel II. ga je ob ustanovitvi novomeške škofije aprila 2006 imenoval za prvega novomeškega škofa. Na to mesto so ga umestili 10. junija 2006.