Revija Reporter
Slovenija

Škof Glavan na Brezju blagoslovil gasilska vozila

STA

6. maj. 2018 6:00

Deli na:

Gasilci iz vse države so tudi letos prvo soboto po godu svetega Florijana, zavetnika gasilcev, romali na Brezje. Mašo je daroval novomeški škof Andrej Glavan, ki je po maši pred baziliko Marije Pomagaj blagoslovil gasilska vozila.

Kot so sporočili iz Romarskega urada Brezje, so se na letošnjem romanju, ki je potekalo 14. leto zapored, zbrali gasilci iz 21 gasilskih društev iz vse Slovenije.

Glavan je v pridigi dejal, da so gasilci nosilci mnogih vrednot, ki se ne morejo plačati. "Delate iz globokega vzgiba človečnosti in ljubezni do sočloveka," je povedal škof in poleg poklicnih izpostavil prostovoljne gasilce

V Sloveniji je trenutno 1346 prostovoljnih gasilskih društev, članstvo pa se je po besedah škofa v 40 letih potrojilo, pri čemer je 38.000 članov mlajših od 19 let, kar Slovenijo uvršča v vrh Evrope. "To ni nepomembno za vzgojo duha prostovoljstva, za pripravljenost na pomoč, za premagovanje sebične lenobnosti mladega rodu, stalno skrb za strokovno usposabljanje in telesno kondicijo," je dejal Glavan.