Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škoda za zdravnike

Deli na:

Ravnanje zdravniške zbornice v primeru Nekrep je po mnenju direktorja direktorata za zdravstveno varstvo Janeza Remškarja nespodobno, nesprejemljivo in nevredno zdravniškega ceha v Sloveniji. Remškar je danes namreč sprejel starše umrlega Bora Nekrepa, ki sta spričo ponedeljkove odločitve skupščine zdravniške zbornice globoko pretresena.

Ravnanje zdravniške zbornice v primeru Nekrep je po mnenju direktorja direktorata za zdravstveno varstvo Janeza Remškarja nespodobno, nesprejemljivo in nevredno zdravniškega ceha v Sloveniji. Remškar je danes namreč sprejel starše umrlega Bora Nekrepa, ki sta spričo ponedeljkove odločitve skupščine zdravniške zbornice globoko pretresena.

Kot je po pogovoru z Nekrepovima pojasnil Remškar, sta starša umrlega Bora prišla po pomoč na ministrstvo z oceno, da v tej državi nimata praktično nobene pravice. Remškar je, kot je poudaril, že pred letom dni opozoril, da postopki v tem primeru ne tečejo pravilno in so škodljivi za zdravniški ceh in zdravniško zbornico.

Remškar ob tem opozarja, da sta obe razsodišči zdravniške zbornice ravnali zelo korektno, "vendar se je v kasnejših postopkih vse izničilo". "Verjetno je ta primer na nek način precedenčen, na katerem se bomo, upam, naučili, da tako v prihodnje ne gre," je dejal. Zdravniki morajo namreč po njegovih besedah sprejemati svojo odgovornost, ki je nesporno zelo velika.

Direktor direktorata na ministrstvu za zdravje ob tem opozarja, da s kaznovanjem ne bodo rešili problema, ki je nastal v bolnišnici, v komuniciranju s starši ter v postopku internega strokovnega nadzora. Na ministrstvu ocenjujejo, da je primer Nekrep potrditev tistega, kar so že zapisali v osnutek zakona o zdravstveni dejavnosti. In sicer, da nadzor ne more v celoti ostati v rokah izključno stroke oz. zdravniške zbornice.

Tako morajo poskrbeti za neodvisen nadzor, in sicer z uvedbo agencije za kakovost ter možnostjo, da minister za zdravje z ad hoc imenovano komisijo strokovnjakov opravi tudi svoj nadzor v bolnišnici. V tem trenutku pa ministrstvo te možnosti nima, opozarja Remškar, zato tudi v primeru Nekrep ne more ukrepati. Staršema umrlega Bora tako ostaja le še civilna tožba.

Mati pokojnega Bora Tatjana Nekrep je zaradi ponedeljkove odločitve skupščine zbornice izrazila globoko pretresenost, čeprav sta sicer v zadnjih tednih res dobivala namige, da se nekaj takšnega pripravlja. "A sva bila vendarle prepričana, da je nemogoče, da bi se bili zdravniki sposobni tako norčevati iz smrti otroka," je dejala. Poudarila je še, da Bor ni umrl zaradi drobne napake ali napačne odločitve, ampak zaradi izredno slabega odnosa v bolnišnici.

Borov oče Matjaž Nekrep pa je dejal, da je zdravniška zbornica imela dve možnosti: da potrdi sklep drugostopenjskega razsodišča ali pa vrne postopek na prvo stopnjo. "Izbrali so tretjo, nam neznano možnost in končali vse postopke, zaprli pred nami vsa vrata," je ocenil.

Nekrepova se ob tej priložnosti obračata tudi na predsednika republike Danila Türka in ga prosita za pomoč.

Kot je znano, je skupščina Zdravniške zbornice Slovenije v ponedeljek sklenila, da se zdravnici Zlatki Kanič, ki je bila vpletena v primer smrti Bora Nekrepa, izreče sklep drugostopenjskega razsodišča z dne 12. junij letos. Kaničevi so izrekli javni opomin in trimesečno dopolnilno strokovno izobraževanje.