Revija Reporter
Slovenija

"Sit sem nabijanja na nas!" je prekipelo Fafangelu, ki je sesul vladno "epidemiološko uro"

M. M.
10 9.225

12. mar. 2021 6:00

Deli na:

Mario Fafangel

Miran Juršič

Prvi epidemiolog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je kritičen, ker se vlada še vedno ni odločila za skrajšanje omejitve gibanja ponoči. Na Twitterju se je tudi obregnil ob kritike, da epidemiologi ne naredijo dovolj za sledenje stikov okuženih s koronavirusom.

"Sit nabijanja na nas. Epidemiologi smo vedno pripravljeni koordinirati sledenje stikov. Nujno je: namensko plačani kader (250+ takoj, tudi vojaki), delo 7/7 tudi med prazniki, informacijska tehnologija, lokacija, varovanje osebnih podatkov. Vse to stane, predlagali smo večkrat, čakamo," je tvitnil.

Fafangel je že v začetku februarja na novinarski konferenci vlade povedal, da je po njegovem policijska ura neučinkovita. "Sam vidim manjši učinek tudi v omejitvi gibanja ponoči." Glede na to, da so zaprti vsi lokali, se mu je zdela dodana omejitev s policijsko uro odveč.

Obregnil se je tudi ob poimenovanje omejitve gibanja ponoči kot epidemiološke ure. "V angleščini 'curfew', v italijanščini 'coprifuoco', v slovenščini pa policijska ura. Epidemiološka ura to zagotovo ni," je tvitn il.