cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šircelj ostro nad Mramorja: Nastop pred komisijo DZ bi moral vzeti kot absolutno prioriteto

Deli na:
Šircelj ostro nad Mramorja: Nastop pred komisijo DZ bi moral vzeti kot absolutno prioriteto

Foto: Bobo

Neudeležba poslancev koalicije ter opozicijskih ZaAB in ZL na današnji seji komisije za nadzor javnih financ je prvovrsten škandal in napad na demokracijo, meni predsednik komisije Andrej Šircelj (SDS). Ministrski kandidat Dušan Mramor bi si po njegovi oceni moral vzeti čas za sejo. Nadaljevanje seje je tako Šircelj sklical za ponedeljek zvečer.

Na seji komisije za nadzor javnih financ naj bi se namreč predstavil kandidat za finančnega ministra Mramor, a se je ta po besedah Širclja opravičil in dejal, da je pripravljen priti ob drugi priložnosti.

Poleg tega so se opravičili predstavniki iz vrst koalicije ter opozicijskih ZaAB in ZL. Kljub temu Šircelj današnje seje ni odpovedal, je pa zato sejo prekinil že po dobrih 15 minutah.

Po mnenju Širclja se postavlja vprašanje, ali ima opozicija v tej komisiji res večino, ki naj bi jo po predpisih in poslovniku imela. Na to je že na sami seji opozoril tudi prvak SDS Janez Janša.

Šircelj je v izjavi za medije po seji povedal, da bi kandidat za ministra moral nastop pred organi DZ vzeti kot absolutno prioriteto; razpored zaslišanj je bil znan nekaj dni vnaprej, zato da gre za nesprejemljivo dejanje.

Tudi koalicijski poslanci bi morali priti na sejo, meni Šircelj. Zlasti zato, da se opravi razprava in se navsezadnje na simboličen način udejanja tisto, kar je mandatar Miro Cerar zagotavljal: tvorno sodelovanje med opozicijo in koalicijo. "To, da ne bo demokratičnega nadzora nad javnimi financami in da bodo te stranke delovale tako, kot so začele, je prvovrsten škandal in napad na demokracijo," je še posvaril Šircelj.

Zagotovil je tudi, da ne gre za provokacijo, pač pa so le želeli zagotoviti tvorno sodelovanje in nadzor nad javnimi financami.

Ob očitkih koalicije, da sklic komisije presega določila poslovnika DZ, je Šircelj dejal, da se "sklicuje na pravilnik komisije za nadzor javnih financ in na postopkovni pravilnik". Po njegovih besedah pa tudi "predpis določa, da zainteresirana delovna telesa lahko pokličejo ministre oz. kandidate oz. lahko dajo na dnevni red temo, za katero menijo, da je potrebna".



Na navedbe, da tak sklic seje tudi ni parlamentarna praksa, pa je Šircelj odgovoril, da je "vsekakor parlamentarna praksa", da se je minister za finance odzval na vsako povabilo komisije. "Če se ni on udeležil seje, je - ko je že imel ministrstvo in ekipo - poslal svojega namestnika. V svoji parlamentarni praksi ne poznam primera, da bi ministri ali drugi funkcionarji ne hodili na seje komisije," je dodal.

Ob 18. uri pa se je začela seja komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, na kateri bi se moral predstavljati kandidat za pravosodnega ministra Goran Klemenčič. A tudi on se je, kot je v izjavi za medije še pred sejo pojasnila predsednica komisije Eva Irgl (SDS), opravičil. Prav tako so poslanci koalicije in ZaAB že sporočili, da na tej seji ne bodo sodelovali.

Po mnenju Irglove bi Klemenčič kot kandidat za ministra v času zaslišanj v DZ moral biti na voljo, saj je vedno tudi možnost, da zainteresirano delovno telo opravi zaslišanje. Kot ocenjuje, je takšno ravnanje nespoštljiv odnos do DZ. Po njenem prepričanju so delovali v skladu s poslovnikom DZ.

Prav tako je po njenih besedah praksa, da je treba najprej zaslišati kandidata na zainteresiranem delovnem telesu, da slednje lahko da priporočila matičnemu. "Glede na to, da Klemenčič danes na tej komisiji očitno ne bo zaslišan, še ne pomeni, da ne bo v prihodnje," je še opozorila.

Tudi ona je izpostavila, da se ji opravičila posameznih poslanskih skupin ne zdijo dobra ravnanja, "sploh zato, ker se prav stranka SMC sklicuje na neke nove politične standarde".

Omenjene seje so se udeležili le poslanci iz vrst SDS, po okoli 10 minutah pa jo je Irglova prekinila. Nadaljevanje seje bo predvidoma v sredo zjutraj.

Pred matičnima delovnima telesoma se bosta sicer Mramor in Klemenčič predstavila v ponedeljek. Mramor bo na matičnem delovnem telesu, odboru za finance in monetarno politiko, zaslišan predvidoma ob 15. uri, komisiji za nadzor javnih financ pa se bo predvidoma predstavil ob 19. uri.