profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nepalu pohodnikom poslej na voljo »gverilska« tura

Deli na:
V Nepalu pohodnikom poslej na voljo »gverilska« tura

Foto: Reuters

Nekdanji vodja maoističnih upornikov v Nepalu Prachanda je v torek slovesno odprl novo pohodniško turo za turiste, ki si želijo iti po poteh bivših gverilcev. V Nepalu upajo, da bo "gverilska" tura, ki predvidoma traja tri tedne, obsega pa osrednji in zahodni del države, privabila nove turiste, kar bi močno prispevalo k obnovi gospodarstva.

Nepal še vedno okreva po desetletje dolgih spopadih med letoma 1996 in 2006, v katerih so si nasproti stali maoistični uporniki in sile nekdanje absolutistične monarhije. V nasilju je umrlo okoli 16.000 ljudi, uporniki pa so se nato odločili ubrati politično pot in dve leti po koncu sovražnosti zmagali na parlamentarnih volitvah.

Uporniški vodja Pushpa Kamal Dahal, ki je bolj znan po svojem partizanskem imenu Prachanda, je takrat postal premier, a je leta 2009 zaradi spora okoli odstavitve nekega vojaškega poveljnika odstopil s položaja.

Ob odprtju nove planinske poti je Prachanda izrazil upanje, da bo ta odprla novo poglavje v nepalskem turizmu. "Že več držav je skušalo iz spomina na vojno potegniti dobiček," je pojasnil. "V Nepalu je prišlo do velikih sprememb, a velikih koristi si ne moramo obetati, če ne bodo sledile gospodarske spremembe. Upam, da bo vlogo pri tem odigral tudi 'gverilski trek'," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta nova pohodniška pot prečka čudovite nepalske doline v senci gora, kot je Dhaulagiri, neverjetne slapove in jezera, gre pa tudi mimo edinstvenega lovskega rezervata, navajajo organizatorji ture. "Everest in Annapurna sta slavna. A če želite ubrati edinstveno pot, je ta tista prava," pa je pot opisal ameriški pisec potopisov Alonzo Lyons, ki je novo turo ubral lani.