sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikat po navedbah ministrstva spremenil pogajalska izhodišča

Deli na:
Sindikat po navedbah ministrstva spremenil pogajalska izhodišča

Foto: Bobo

V pogajanjih ministrstva za finance in sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije za umik referendumske pobude za zakon o ustanovitvi t.i. slabe banke je sindikat spremenil pogajalska stališča tako, da je njihova nova zahteva popolnoma nasprotna vladnemu konceptu. Zato so na ministrstvu zelo razočarani, so sporočili.  

"Vsebina dogovora, o kateri so tekla dosedanja pogajanja, je diametralno nasprotna konceptu reševanja bank, ki ga predlaga vlada," so zapisali. Kot so povzeli, Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije sedaj zahteva, da se k reševanju bančnega sistema pristopi najprej preko dokapitalizacij bank iz državnega proračuna in da se šele v primeru, če ta pristop ne bo uspešen, uporabi alternative.

Ministrstvo vztraja pri stališču, da je reševanje kreditnega krča preko dokapitalizacij bank najslabša možna rešitev. To bi uporabili le v skrajni sili, kot je bila, na primer, poletna dokapitalizacija NLB po neuspehu pogovorov z zasebnim solastnikom, so spomnili.

Ena od sprememb sindikalnih stališč je po njihovih navedbah tudi ta, da sindikat ne zastopa več le interesov svojega članstva, temveč tudi širše družbene interese. "Za to nimajo potrebne demokratične legitimacije," so ocenili na ministrstvu, kjer pa kljub temu predlagajo, naj se pogovori s sindikatom nadaljujejo.

V ponedeljek je predsednik DZ Gregor Virant prihodnji ponedeljek označil za začetek 35-dnevnega roka za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo referenduma o zakonu za sanacijo bank. En teden časa so pustili prav za nadaljevanje pogajanj med predstavniki ministrstva in sindikata.