Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šetinc priznal avtorstvo vprašanj za Janšo

Deli na:
Šetinc priznal avtorstvo vprašanj za Janšo

Foto: Bobo

Mile Šetinc je v sms sporočilu piscu teh vrstic priznal, da je dvema novinarjema poslal vprašanja za Janeza Janšo. Odgovorna urednica informativnega programa TVS Ksenija Horvat Petrovič pa kljub temu ostro zavrača namige, da bi šlo pri posredovanju vprašanj in pripravi novinarskega prispevka o nepremičninah Janeza Janše za koordinirano akcijo več medijev.

Po objavi prispevka Blišč in beda slovenskega novinarstva na našem spletnem portalu mi je Mile Šetinc poslal sms sporočilo z naslednjo vsebino: »Blišč in beda, gospod Kršinar? Se tudi sami kdaj pogledate v ogledalo? V petek in soboto sem dvema novinarjema, ki ju osebno dobro poznam, poslal dva smsa, kaj bi jaz vprašal Janšo – vse skupaj pa je izhajalo iz treh člankov v Financah in Dnevniku. V nedeljo zjutraj je sledil besen Šurlov napad na mojo „specialno vojno“, družino, firmo itd. In vi boste mene učili o morali in profesionalizmu.«

Fotografijo sms sporočila Mileta Šetinca bomo po potrebi tudi objavili, saj gre za njegovo nesporno priznanje, da je sodeloval pri oblikovanju novinarskih vprašanj predsedniku SDS Janezu Janši. Še več, njegovih sedem precej zajetnih vprašanj so v ponedeljek zjutraj stranki SDS in njenemu predsedniku Janezu Janši poslali trije mediji: Dnevnik, Žurnal in TV Slovenija, v imenu slednje kar njegova žena Mojca Pašek Šetinc. Mile Šetinc sicer trdi, da je poslal zgolj sms, toda na stranki SDS imajo shranjeno elektronsko pošto iz njegovega naslova, ki jo je z vprašanji vred poslal enemu od novinarjev. Glede na to, da me v sms poziva, naj se pogledam v ogledalu, mu lahko mirno odvrnem, da v njem vidim zgolj sebe, kajti zame nihče drug ne sestavlja novinarskih vprašanj.

Kakorkoli že, Šetincu sem odgovoril, da ga ne učim o morali in profesionalizmu ter da tudi njemu ne dovolim tega meni. Opozoril sem ga, da Zoran Janković novinarjem ni razkril vsega svojega premoženja, saj jim še vedno ni poslal kopijo obrazca o premoženju, ki ga je moral po zakonu poslati protikorupcijski komisiji (poleg njega skriva podatke tudi Zmago Jelinčič), zdaj pa on kot njegov svetovalec zahteva od kandidata, ki je to storil, naj pokaže kreditne pole in pojasnjuje svoje premoženje. Prav tako sem mu pojasnil, da bi morala veljati za vse tekmece enaka pravila in da bi morala javna televizija podatke zahtevati od vseh predsednikov strank, ne zgolj od enega. Šetinc pa mi je odvrnil, da žal ni svetovalec Zorana Jankovića, ker bi mu bilo treba svetovati. Ob tem je poudaril, da jz Jankovićem nima niti formalnega niti neformalnega razmerja, z njim se ne sestaja in ga tudi o ničemer ne sprašuje. Če pa ga bo srečal, mu bo povedal svoje mnenje. Zanimivo je, da je zdaj sedem vprašanj za Janeza Janšo precej skrčil, saj je po novem dovolj, če odgovori na nekaj vprašanj, recimo, kako sta s partnerico financirala nakup stanovanja na Mesarski in kje je parcela v Trenti. Seveda je prezrl mojo pripombo, da bi vsekakor moral najprej Zoran Janković poslati kopijo obrazca glede svojega premoženja, da bi lahko na tej podlagi tudi njemu zastavljali dodatna vprašanja v zvezi z nakupi njegovih nepremičnin. Mimogrede, Janković tega ni storil niti na soočenju na Info TV, kjer je mahal z nekimi dokumenti in jih izročil Janši na mizo.

Vsekakor pa Šetinčeva žena ni skrčila vprašanj za Janšo, ampak jih je po mojih podatkih še povečala na deset, pri tem pa namerno pozabila na Jankovićev premoženjski obrazec. Medtem je na moja vprašanja v zvezi s prispevki o nepremičninah prvakov strank odgovorila odgovorna urednica informativnega programa Ksenija Horvat Petrovčič. Kot je znano, sem v torek nanjo, na programskega direktorja TVS in generalnega direktorja RTVS naslovil vprašanja, ali je za javni zavod sprejemljivo, da je njihova novinarka stranki SDS poslala vprašanja, ki jih je napisal njen mož, ki se ukvarja z lobiranjem, hkrati pa so identična vprašanja poslali tudi novinarji drugih medijev ter ali so koordinirane akcije več novinarjev različnih hiš skladne s profesionalnimi merili novinarjev RTV Slovenija. Zanimalo me je tudi, ali bodo vprašanja glede načina financiranja nakupa nepremičnin postavili vsem predsednikom strank, ki sodelujejo na volitvah, če ne bodo, zakaj ne bodo, ter ali bodo od predsednika PS Zorana Jankovića zahtevali, da jim pošlje obrazec s podatki o svojih nepremičninah, ki jih je predložil protikorupcijski komisiji. No, odgovorila je zgolj na prvi dve vprašanji, na ostala pa sploh ne.

Spraševanje o Janševih stanovanjih je utemeljila z obširnim poročanjem o nepremičninskih zgodbah Zorana Jankovića in zaslužkih Gregorja Viranta ter da so o nepremičninah Janeza Janše sledili zgodbi, ki so jo pred njimi objavili nekateri mediji. Ker po njihovem mnenju in uredniški presoji niso dobili celovitih odgovorov, so jih po elektronski pošti poslali SDS: »Načina priprave prispevkov v drugih slovenskih medijih ne poznamo. Novinarji v Informativnem programu TV Slovenija pa se pri svojem delu ravnamo po poklicnih merilih in načelih novinarske etike v programih RTV Slovenija, programskih standardih in po Kodeksu novinarjev RS. Vprašanja, ki jih je novinarka Informativnega programa TV Slovenija Mojca Pašek Šetinc poslala stranki SDS, so zelo osnovna in  novinarsko utemeljena, predvsem pa so bili vprašanja in tematika relevantni.« Zaključila je takole: »V Informativnem programu TV Slovenija zato ostro zavračamo namige, da bi šlo pri posredovanju vprašanj in pripravi novinarskega prispevka za TV Slovenija, ki je bil objavljen v torek,  29. novembra 2011, za koordinirano akcijo pripravljanja prispevkov o nepremičninah Janeza Janše oziroma katerega koli kandidata politične stranke, ki se udeležuje letošnjih državnozborskih volitev.«

Mimogrede, koordinirana so bila vprašanja iz ponedeljkovega prispevka. Glede na to, da mi je Mile Šetinc v smsu sam priznal, da je poslal nekaj vprašanj »dvema novinarjema, ki jih osebno dobro pozna«, in glede na to, da so nato novinarji treh medijev poslali na SDS identična vprašanja, je njen odgovor, da ni šlo za koordinirano akcijo, neresničen. Ali se je Ksenija Horvat Petrovčič zlagala ali pa ne ve, kaj počnejo novinarji za njenim hrbtom? V vsakem primeru je dokazala, da ni dovolj primerna oseba za odgovorno urednico nacionalne televizije.