Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šušteršič: Neenotnost glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo slaba novica

Deli na:
Šušteršič: Neenotnost glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo slaba novica

Foto: Bobo

Neenotnost slovenske politike glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo je po mnenju ministra za finance Janeza Šušteršiča slaba novica, ki jo bo težko pojasniti mednarodni javnosti. Ob tem je opozoril, da je bolj od domačih pogledov pomembno to, kaj o tem vprašanju mislijo tisti, ki Sloveniji narekujejo možnost nastopanja na trgu državnega dolga.

Šušteršič je opozoril, da je Slovenija v situaciji, ko je le še korak od tega, da se jo oceni kot državo, ki se ji ne posoja denarja. Na vprašanje, če to pomeni, da je Slovenija le še korak od potrebe po pomoči, je po koncu srečanja predsednikov parlamentarnih strank odgovoril, da to ni nujno, saj lahko država zniža odhodke in živi le od vsakokratno zbranih prihodkov.

Ključno se mu zdi to, da trenutno ni toliko pomembno, kaj o potrebi po vnosu fiskalnega pravila v ustavo meni slovenska politika ali pravna stroka, še najmanj pa je pomembno, kaj o tem "meni francosko ustavno sodišče", s čimer se je obregnil ob stališče opozicije, da je ocena francoskih ustavnih sodnikov, da Franciji fiskalnega pravila ni treba vnesti v ustavo, dodaten argument proti spreminjanju slovenske ustave.

Po ministrovih besedah je pomembno, kaj tisti, ki Slovenijo ocenjujejo in jo spremljajo in od katerih je odvisno, ali lahko dobi denar za financiranje svojih potreb, menijo o tem, ali je zakon dovolj resna zaveza.

Prevladujoče mnenje koalicije je, da bi bilo treba pravilo zapisati v ustavo. Zakon namreč nima takšne teže, tudi če bi bil sprejet z veliko večino, saj ga je moč enostavno obiti, je ponovil Šušteršič.

Kljub temu da dvotretjinske večine za vnos pravila v ustavo zaenkrat ni, je po Šušteršičevih besedah o tem mogoče še razpravljati in pridobiti dodatna mnenja. Odločitev o tem, kako naprej, bo še sprejeta, je dodal.

Kot dobro novico je izpostavil, da je bilo glede Slovenskega državnega holdinga in načina sanacije bank v okviru dela parlamentarnih delovnih skupin kar nekaj stvari usklajenih in ministrstvo bo pripravilo zakonske predloge. Te bodo nato dodatno usklajevali v delovnih skupinah ter s socialnimi partnerji ter širšo javnostjo. Cilj ostaja, da se jih sprejme septembra.

Minister sicer meni, da mora Slovenija izkoristiti vsako priložnost za dober signal trgom. "Nismo v situaciji, ko bi lahko izbirali, ali naredimo pol ali vse. Narediti moramo vse in še več, da si povrnemo verodostojnost," je bil jasen.

Pri tem je poleg sanacije bank naštel še prodajo državnih deležev v bankah in državnih podjetjih. Napovedal je, da bo vlada septembra v okviru proračunske razprave sprejemala tudi predloge na to temo. Ob tem je opozoril, da mora Slovenija sprejeti proračun, ki bo skladen z zavezami, da se primanjkljaj zniža pod tri odstotke bruto domačega proizvoda.

"Vse skupaj se lahko sešteje v dober signal. Vsaka stvar je dragocena," je povedal.

Na vprašanje, kako slaba novica je ob vsem tem pomanjkanje podpore za vnos fiskalnega pravila v ustavo, je odgovoril, da je to slaba novica.

"Težko bo mednarodni javnosti pojasniti, zakaj vsi podpirajo načelo uravnoteženosti proračuna in stabilizacije javnih financ, niso pa tega pripravljeni zapisati v ustavo, ker se jim ne zdi potrebno," je dejal. Prepričan je, da gre za formalistična stališča, ki ne morejo prepričati nikogar.