državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Ne vem, kaj se je Janši zgodilo čez noč

Deli na:
Erjavec: Ne vem, kaj se je Janši zgodilo čez noč

Foto: Bobo

Zunanji minister Karl Erjavec je danes izrazil obžalovanje zaradi odločitve premiera Janeza Janše, da ga umakne z reševanja vprašanja LB. Kot je dejal, bi, če se to ne bi zgodilo, danes bil v Zagrebu, kjer bi že lahko parafirali dogovor o LB. Potrdil je še, da je zamrznil postopek imenovanja 17 veleposlanikov.

Erjavec je povedal, da je glavno vsebinsko delo glede dogovora o rešitvi problema Ljubljanske banke že opravljeno. S hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić bi se morala dobiti v ponedeljek v Bruslju, danes pa v Zagrebu, kjer bi dogovor že lahko parafirala.

O vsebini dogovora, sklenjenega v začetku februarja na Otočcu, minister tudi danes ni želel govoriti, je pa zatrdil, da je o pogovorih stalno obveščal premiera, tudi med pogovori na Otočcu se je z njim slišal po telefonu.

Zavrnil je premierove očitke o nekredibilnosti in pretiranem pojavljanju v javnosti ter poudaril, da je imelo zunanje ministrstvo glede LB do medijev vseskozi zadržan pristop, kar je bila tudi želja Evropske komisije.

Po Erjavčevih besedah je bilo načrtovano, da bosta vladi Slovenije in Hrvaške dogovor o LB hkrati sprejeli 6. marca, nato pa bi hitro sledila ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe z EU v DZ.

O tem je bilo govora še v četrtek na srečanju strank s predsednikom Borutom Pahorjem, nato pa ga je v petek v Schladming poklical Janša in mu dejal, da sta se s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem dogovorila, da bosta sama prevzela zadevo.

"Ne vem, kaj se mu je zgodilo čez noč," je Janševo odločitev komentiral Erjavec, ki upa, da bo dogovor s Hrvaško vseeno sklenjen. Zatrdil je tudi, da je državni sekretar v premierovem kabinetu Tone Kajzer, ki ga je Janša pooblastil za vprašanje LB, dobil vse informacije.


Da skuša Janša s prelaganjem rešitve problema s Hrvaško podaljšati življenje svoje vlade, je po Erjavčevi oceni sicer mogoče, vendar to, kot je zatrdil, življenja vlade ne bo podaljšalo.

Eden od razlogov, zakaj je Janša sprejel svojo odločitev, je po besedah Erjavca verjetno tudi njegova odločitev, da zamrzne postopek imenovanja 17 veleposlanikov, med drugim v Berlinu, Moskvi in Washingtonu.

Kot je pojasnil, se mu ne zdi primerno, da bi o imenovanjih odločali, ko vlada razpada. Prepričan je tudi, da je treba imenovati ljudi, ki so profesionalni in imajo širši konsenz.

Erjavec sicer ne dvomi, da se bodo postopki imenovanja veleposlanikov, potem ko se bo DZ seznanil z njegovim odstopom, nadaljevali, "bo pa to kadrovanje po strankarski izkaznici".

Povedal je še, da so prejšnji teden iz kabineta premiera zahtevali ustavitev vseh kadrovskih postopkov na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, ki so v izključni domeni MZZ. Erjavec pa je danes naročil, naj se ti postopki - gre za imenovanja nižjih uradnikov - nadaljujejo. "Ne vem, zakaj bi moral premier vedeti, kdo bo vratar na veleposlaništvu," je dejal.

Karl Erjavec, ki bo odstopno izjavo s položaja zunanjega ministra podal 22. februarja, sicer vztraja, da ima polna pooblastila, dokler se DZ ne bo seznanil z njegovim odstopom.

Omenil je še svojo pot na svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Schladming. Kot je pojasnil, je dobil vabilo avstrijske smučarske zveze, sicer pa so se Avstriji po njegovih besedah precej čudili, da je bila slovenska loža na prvenstvu kljub velikim uspehom Tine Maze ves čas prazna.