sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sestanek pri Türku: Janša stopil korak nazaj, da naredijo korak naprej

Deli na:
Sestanek pri Türku: Janša stopil korak nazaj, da naredijo korak naprej

Foto: Primož Lavre

Na sestanku predsednika republike Danila Türka, premiera Janeza Janše, preostalih dveh predsedniških kandidatov ter pobudnikov obeh referendumov so se dogovorili, da bodo v naslednjih dneh naredili vse, kar je mogoče, da bi se izognili referendumom. Naslednji krog posvetovanj bo opravljen že v ponedeljek, je po sestanku povedal Türk.

V naslednjem krogu posvetovanj se bodo po besedah Türka tako najprej sestali na delovni ravni, nato pa še na sestanku s predsednikom vlade. Po potrebi bo na slednjem sodeloval tudi Türk sam. Slednji je sicer današnji sestanek ocenil kot dober. "Imam določeno upanje, da bi na ta način lahko dosegli napredek," je dejal.

O končni obliki dogovora po besedah Türka danes še ni mogoče govoriti, "delamo pa na tem, da se ponovno vzpostavi zaupanje in da bi nadaljevali s pogovori s ciljem, da se najdejo rešitve, ki bi nas peljale naprej in referenduma ne bi bilo".

Premier Janša pa je ocenil, da je bilo na sestanku izkazano nekaj dobre volje za to, da se odpravijo blokade, ki grozijo dvema ključnima protikriznima ukrepoma. "Upam, da bo dobra volja ostala in se bo izkazala tudi na omenjenih usklajevalnih sestankih," je dejal.

Na sestanku so sicer poleg Janše, Türka in preostalih dveh predsedniških kandidatov - Boruta Pahorja in Milana Zvera - sodelovali še predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, predsednik Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije Tomaž Kumer in sekretarka omenjenega sindikata Sonja Kos. Pozitivna Slovenija namreč zahteva referendum o zakonu o državnem holdingu, omenjeni sindikat pa o zakonu o sanaciji bančnega sistema.