zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zver: Predsednik republike predlagal pravno-formalni nesmisel

Deli na:
Zver: Predsednik republike predlagal pravno-formalni nesmisel

Foto: Bobo

Predsednik republike Danilo Türk je predlagal pravno-formalni nesmisel, meni Milan Zver. Kot je zapisal, je Türk s pozivom vladi, naj umakne zakona o slabi banki in o holdingu ali odloži njuno uveljavitev, in s pozivom opoziciji, naj umakne ali odloži zahtevo za referendum, dokazal, da ne pozna ustavne, parlamentarne in demokratične procedure.

Kot v sporočilu za javnost pojasnjuje predsedniški kandidat Milan Zver, je sprememba ali razveljavitev zakonov o ukrepih za krepitev stabilnosti bank ter o Slovenskem državnem holdingu možna le tako, da oba zakona predsednik države podpiše, objavi v uradnem listu in tako začneta veljati. Šele po uveljavitvi obeh zakonov bi bilo možno, da bi DZ njune določbe spremenil ali celo razveljavil, je zapisal Zver. Da bi zakona stopila v veljavo, bi torej morali "podporniki Danila Türka in podporniki Boruta Pahorja v DZ umakniti zahtevo za referendum".

Predsednikov predlog pa je po oceni Zvera tudi vsebinski nesmisel. Vlado in opozicijske stranke je namreč pozval, naj oblikujejo strokovno delovno skupino, ki bi pripravila predlog sprememb obeh zakonov. Kot je spomnil Zver, sta takšni skupini delovali čez poletje in se "v največji možni meri uskladili glede obeh zakonov".

Obenem se sprašuje, zakaj predsednik zakonoma nasprotuje. Kot je zapisal, se boji, da zakonoma nasprotuje zato, ker zakon o slabi banki določa osebno odgovornost za slaba posojila, ker podaljšuje zastaralne roke za kazniva dejanja na tem področju in ker zakon o državnem holdingu postavlja upravljanje z državnim premoženjem v pregledno organizacijsko obliko z namenom umika države in politike iz gospodarstva.