Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na sestanek s Türkom namesto Janše minister Šušteršič

Deli na:
Na sestanek s Türkom namesto Janše minister Šušteršič

Foto: Bobo

Današnjega sestanka pri predsedniku republike Danilu Türku o možnostih za preprečitev referendumov o zakonih o slabi banki in o državnem holdingu se bo namesto premiera Janeza Janše udeležil minister za finance Janez Šušteršič. Sestanek se bo začel ob 12. uri, so pojasnili v kabinetu predsednika vlade.  

Kot so za STA danes še povedali v premierovem kabinetu, je premier Janša vabilo na sestanek pri predsedniku republike prejel v četrtek, ker pa termina za njuno srečanje niso uspeli uskladiti, se bo sestanka udeležil finančni minister.

Türk se je v četrtek na temo preprečitve referendumov ločeno sestal s predstavniki PS in Sindikata KNG ter predsednikom DZ Gregorjem Virantom. Na sestankih se želi Türk seznaniti s stanjem dialoga med pobudniki referenduma in vlado.

V sindikatu so predsedniku države v četrtek pojasnili, da se z ministrstvom za finance še naprej pogajajo o zakonu o slabi banki, vendar ugotavljajo, da bo zbližanje glede na konceptualne razlike zelo težko doseči.

Predsednik PS Zoran Janković pa je po odhodu s sestanka izjavil, da je umik referendumske pobude o zakonu o holdingu možen, če pride na pobudo vladne strani do sestanka med Šušteršičem in poslanko PS Alenko Bratušek, pozneje pa tudi s premierom Janšo. Sestala naj bi se v začetku prihodnjega tedna. Pri organizaciji sestanka med Šušteršičem in Bratuškovo bo pomagal tudi Virant. Kot je povedal, bo naredil vse, da se razreši referendumska blokada.



Zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in o Slovenskem državnem holdingu je vlada uvrstila med pet ključnih ukrepov za izhod iz krize. Nad obema zakonoma visi grožnja z referendumom.

Sindikat KNG bo tako lahko v primeru, da se ne dogovori s finančnim ministrstvom o umiku referendumske pobude, že v ponedeljek začel zbirati 40.000 podpisov za razpis referenduma o slabi banki.

Referendumsko zahtevo za zakon o Slovenskem državnem holdingu je vložila skupina 30 poslancev, večinoma iz Pozitivne Slovenije.