franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Senatorji koprske fakultete za humanistične študije zaradi volitev dekana vlagajo novo tožbo

Deli na:
Senatorji koprske fakultete za humanistične študije zaradi volitev dekana vlagajo novo tožbo

Foto: Arhiv Reporterja

Senatorji Fakultete za humanistične študije (FHŠ) Univerze na Primorskem bodo danes ali v sredo vložili novo tožbo zaradi volitev dekana. Od univerze zahtevajo, naj izvrši sodbo upravnega sodišča, ki je fakulteti naložilo nadaljevanje postopka volitev, je za STA potrdil senator na FHŠ Lenart Škof.

Tožniki, med katerimi je devet senatorjev fakultete, bodo na sodišče vložili tožbo in zahtevo za začasno odredbo. Sodbo pričakujejo v kratkem, je povedal Škof. Razpis postopka novih volitev, ki ga je v. d. dekana FHŠ Gorazd Drevenšek s sklepom sprejel konec julija, je po mnenju tožnikov namreč nezakonit.

Na fakulteti se je marca, še pod vodstvom tedanje dekanje Vesne Mikolič, začel postopek izvolitve novega dekana. Postopek volitev, na katere sta se kot kandidata prijavila senatorja Škof in Irena Lazar, je novi v. d. dekana Drevenšek maja preklical. Postopek naj bi bil nezakonit, ker je začel teči več kot sedem mesecev pred tem, ko bi se Mikoličevi iztekel mandat, v skladu s statutom univerze in pravili o organizaciji in delovanju fakultete pa bi se moral začeti šest mesecev pred iztekom mandata dekanu.



Senatorji fakultete so nato na Upravno sodišče v Ljubljani vložili tožbo. Sodišče je v julija izdani sodbi ugotovilo, da niti rektor Dragan Marušič niti Drevenšek nimata pristojnosti, da bi preklicala volitve dekana, ter odločilo, da se morajo volilna opravila nadaljevati. Drevenšek je konec julija odpravil sklep o začetku dekanskih volitev, ki ga je senat fakultete sprejel marca, ter začetek postopka volitev dekana postavil na 5. oktober, s čimer je po mnenju univerze uresničil zavezo po neposredni uresničitvi zahteve upravnega sodišča.

Škof ob tem dodaja, da bi Drevenšek, ki mu mandat poteče aprila prihodnje leto, šest mesecev pred iztekom svojega mandata v vsakem primeru moral razpisati nove volitve. Na vprašanje, ali namerava v primeru, da bi obveljal Drevenškov novi postopek volitev, ponovno kandidirati za dekana, Škof ne odgovarja. Novih volitev ne priznava, saj do njih sploh ne bi smelo priti, pravi.