zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Slovenija

Senadu Softiću 26 let zapora za hladnokrven umor sredi Maribora

Deli na:
Senadu Softiću 26 let zapora za hladnokrven umor sredi Maribora

Foto: Gabrijel Toplak - Softić je streljal kar med čakanjem v križišču.

Senadu Softiću, ki je že lani priznal, da je sredi belega dne streljal sredi polnega križišča v Mariboru v avtomobil in v njem ubil domnevnega ženinega prijatelja, so danes na mariborskem okrožnem sodišču izrekli kazen 26 let zapora. Sodba še ni pravnomočna in pričakovati je, da se bo obramba pritožila.

Softić je na predobravnavnem naroku januarja lani priznal, da je oktobra 2017 streljal na avtomobil v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune, v katerem je sedel 52-letni Rado Mitrović, katerega je sumil prijateljevanja z ženo. Vanj je ustrelil s pištolo najmanj 26-krat, zato je ta na kraju umrl.

Obenem je ranil drugega moškega v omenjenem avtomobilu in zadel mimo vozeči avtomobil, v katerem je sedela mati z otrokom. Večkrat je tudi ustrelil v zrak, s čimer je po navedbah tožilstva ogrožal tudi druge udeležence v prometu, nato pa je odložil orožje in se predal policiji. Od takrat je v priporu.

Sodišče je v današnjem izreku sodbe potrdilo navedbe iz obtožnice, da je v tem primeru šlo za umor iz ljubosumnosti in brezobzirnega maščevanja ter ogrožanje ljudi v okolici. Za umor mu je izreklo 25 let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti pa eno leto in šest mesecev zapora, kar je združilo v enotno kazen 26 let zapora. To je leto manj kot je predlagalo tožilstvo.

Sodnica Andreja Lukeš je v obrazložitvi pojasnila, da je sodišče pri vprašanju prištevnosti obdolženega sledilo oceni komisije za fakultetna izvedenska mnenja, ki je ocenila, da je bila v kritičnem trenutku morda njegova zmožnost obvladovanja svojih dejanj nekoliko zmanjšana, a ne bistveno. Temu je sledila visoka kazen.

Eno leto manj zapora od predloga tožilstva pa izhaja iz tega, da je obdolženi pred tem uradno nekaznovan. Konec leta 2017 je bil sicer na Ptuju obsojen zaradi nezakonitega posedovanja orožja in nasilja v družini, a se je to zgodilo po omenjenem kaznivem dejanju, zato se v tem postopku šteje kot nekaznovan, je pojasnila sodnica.

Zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti mu je podaljšala pripor do pravnomočnosti sodbe ter odredila odvzem obeh pištol, ki ju je uporabil v napadu. Prav tako mu je naložila plačilo stroškov dedičev pokojnega za pokop in pooblaščencev oškodovancev, medtem ko bo stroške kazenskega postopka kril državni proračun. O ostalih odškodninah bodo odločali v pravdnem postopku.Tožilec Darko Simonič je bil po današnjem izreku kazni zadovoljen, predvsem zato ker je sodišče sprejelo njegovo pravno kvalifikacijo kaznivega dejanja. Obramba je namreč trdila, da je šlo kvečjemu za uboj iz malomarnosti.

Softić je trdil, da ga je Mitrović močno prizadel, ker mu je razdrl družino ter bil do njega aroganten in posmehljiv. Pištolo naj bi nosil pri sebi, ker se je bal za svojo varnost in imel preganjavice. "Ko ga je Mitrović zasmehoval, se je čutil ponižanega in ogroženega. Ko ga je kritičnega dne videl v križišču, se mu je utrgalo," je njegova odvetnica Tanja Kompara navedla v zaključnih besedah.

Da je ubil Mitrovića, je Softić na sodišču takoj priznal, ni pa se strinjal s predlagano višino kazni, vmes je tudi zamenjal odvetnika in nato poskušal na sodišču dokazati, da ni tako okruten, kot mu očita tožilstvo. Narok za izrek kazenske sankcije je tako trajal več kot leto dni.

Kot je danes pojasnila sodnica, je želela zadostiti pravici in resnici, zato je dopustila, da se kljub temu, da je takoj sprejela njegovo priznanje krivde, razjasni vprašanje obdolženčeve prištevnosti. V postopek so pritegnili šest izvedencev, a so bila njihova mnenja deljena.

Do dogodka je prišlo 4. oktobra 2017 popoldne, ko je 54-letni Softić s svojim vozilom ustavil vzporedno z avtomobilom, v katerem je v križišču pri rdeči luči sedel Mitrović. Stopil je iz avta in s pištolo iz neposredne bližine streljal nanj. Med streljanjem sta v avtomobilu sedela še dva potnika, enega od njiju je s pištolo zadel v roko. Eden od izstrelkov je priletel tudi v mimo vozeči avtomobil.

V ozadju napada naj bi bilo ljubosumje, saj naj bi Softić sumil, da ima Mitrović intimno razmerje z njegovo ženo. Sorodniki Mitrovića so na sodišču to zanikali, Softićeve nekdanje žene in hčera pa niso uspeli zaslišati, saj naj bi se zatekle na varno v tujino, potem ko so policiji povedale o večjih količinah orožja, ki jih je zazidal v steno domače hiše. To je kasneje potrdila hišna preiskava, Softić pa je na sodišču trdil, da je zbiral staro orožje.

Loading...