kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šefi poslanskih skupin se pripravljajo na prvo sejo DZ

Deli na:
Šefi poslanskih skupin se pripravljajo na prvo sejo DZ

Robert Golob pred državnim zborom - Foto: Bobo

Začasni vodje poslanskih skupin z današnjim sestankom, ki ga je sklical predsednik DZ Igor Zorčič, začenjajo pripravo na petkovo ustanovno sejo DZ. Med drugim bodo določili predlog dnevnega reda, sedežni red poslancev v dvorani ter sestavo mandatno-volilne komisije DZ, pripravili bi lahko tudi predlog odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles.

Zbrani bodo tako na sestanku določili poslanski skupini, ki jima pripadata mesti predsednika in podpredsednika mandatno-volilne komisije DZ, ter število članov iz posamezne poslanske skupine v sestavi komisije.

Določili pa bi lahko tudi poslanske skupine, ki jim pripada mesto predsednika in podpredsednika delovnih teles ter število članov iz posamezne poslanske skupine v njihovi sestavi, hkrati pa oblikovali še predlog kandidata za generalnega sekretarja DZ. Za to funkcijo se je v medijih v zadnjih dneh omenjalo poslanca LMŠ Roberta Pavšiča, ki je danes za STA potrdil, da "pogovori v tej smeri tečejo".


Novoizvoljeni poslanci se bodo v DZ prvič sestali v petek, ko jih bo nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je v nedeljo po prejetju zapisnika Državne volilne komisije o uradnih izidih aprilskih državnozborskih volitev podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje DZ.

V sedmih dneh od ustanovne seje morajo biti nato imenovani vodje poslanskih skupin, takoj po tem pa bo predsednik republike sklical posvetovanja z njimi o možnih kandidatih za mandatarja za sestavo nove vlade. Ta naj bi bila opravljena najpozneje do 23. maja. Mandatarstvo se obeta predsedniku Gibanja Svoboda Robertu Golobu.

Na volitvah v DZ 24. aprila je namreč zmagala stranka Gibanje Svoboda, ki so ji volivci namenili najvišjo, 34,45-odstotno podporo, in je tako dobila 41 poslanskih mandatov. V DZ so se uvrstile še SDS s 23,48 odstotka glasov (27 mandatov), NSi s 6,86 odstotka (osem mandatov), SD s 6,69-odstotno podporo (sedem mandatov) in Levica, ki jo je podprlo 4,46 odstotka volivcev in bo v DZ imela pet poslancev.