Revija Reporter
Slovenija

Šef DVK Vučko ne vidi razloga za opravičilo Andreju Čušu

STA

15. maj. 2018 6:56 Osveženo: 7:01 / 15. 5. 2018

Deli na:

Dušan Vučko

Bobo

Direktor službe DVK Dušan Vučko je v odzivu na trditve Andreja Čuša, da se ne more znebiti občutka, da so štirje člani DVK pri odločanju o zavrnitvi njihove liste v volilni enoti Ljubljana Center glasovali politično, odgovoril, da imenovanje članov DVK s strani političnih strank določa zakon. DVK je odločala v skladu z zakonom, je poudaril.

Kot navaja Vučko, so vrhovni sodniki v odločitvi, s katero so razveljavili odločitev Državne volilne komisije (DVK), da zavrne listo kandidatov stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije v volilni enoti Ljubljana Center, zapisali, da zgolj dejstvo, da je določena oseba imenovana v DVK po predlogu konkurenčne politične stranke oz. poslanske skupine, "samo po sebi ne more biti sporno, saj zakon takšno sestavo izrecno določa".

Iz obrazložitve sodbe vrhovnega sodišča po navedbah Vučka tudi izhaja, da je DVK pritožnikovo listo kandidatov zavrnila na podlagi dveh členov zakona v državni zbor, zaradi česar po njegovem ne drži trditev, "da DVK nima pooblastila za poseg v listo kandidatov, ki jo je predhodno potrdila že volilna komisija". "Iz navedenega izhaja, da je DVK sprejela odločitev oz. odločbo v skladu s svojimi pristojnostmi in pooblastili in po zakonsko določenem postopku, in ne politično, kot se namiguje," je zapisal v odzivu.

Kot pravi, je DVK svojo odločitev utemeljila na eni od možnih razlag, ki jih določbe zakona sicer dopuščajo, vendar pa je vrhovno sodišče odločilo drugače: "Menim, da gre v konkretnem primeru za povsem običajen volilni spor zoper odločbo volilne komisije, o kateri je presojalo vrhovno sodišče, in nikakor ni mogoče pritrditi mnenju Čuša, da je šlo pri odločitvi DVK za poskus onemogočanja, da bi politična stranka Andrej Čuš in Zeleni Slovenije prišli v državni zbor."

Glede Čuševega poziva, naj se mu Vučko in člani DVK, ki naj bi odločali politično, opravičijo, pa je zapisal, da za kaj takega ne vidi razloga, saj v konkretni zadevi tako kot v preteklosti ni odločal. "Za svoje osebno mnenje pa se ne nameravam opravičevati, ker sem v konkretnem primeru ravnal v skladu s svojimi pristojnostmi," je dodal.

DVK je namreč v celoti zavrnila listo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije v volilni enoti Ljubljana Center po tistem, ko se je izkazalo, da sta tako omenjena stranka kot stranka SD na kandidatno listo uvrstili isto kandidatko, Mileno Babič.

Čuševa stranka se je na odločitev pritožila, vrhovno sodišče pa ji je ugodilo. Odločilo je, da se njihovo kandidatno listo v enoti Ljubljana Center potrdi, a brez kandidatke Babičeve.