stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Še so dobri ljudje: tako je Škofijska karitas Celje pomagala ljudem

Deli na:
Še so dobri ljudje: tako je Škofijska karitas Celje pomagala ljudem

Foto: Arhiv Reporterja

Škofijska karitas Celje je lani pri plačilu položnic pomagala 2203 ljudem in v ta namen porabila 93.141 evrov. Skupaj so zbrali, kupili ali pridobili in razdelili 467.804 kilogramov živil, z mestnimi boni v višini 22.200 evrov pa so obdarili 762 oseb. Prav tako so opravili 13.064 obiskov pri 4389 starejših na domu, v bolnici ali domu starejših.

Kot so sporočili iz Škofijske karitas Celje, so lani opravili 89.186 ur prostovoljskega dela, 350 osebam iz socialno šibkih družin so omogočili letovanje na morju, v okviru akcije Otroci nas potrebujejo pa so s šolskimi potrebščinami pomagali 1998 otrokom.

Lani je Škofijska karitas Celje imela na voljo 1,1 milijona evrov, sredstva pa so namenili ljudem, ki so potrebovali pomoč. Med najbolj ranljivimi osebami so še vedno starejši z nizkimi pokojninami in posamezniki, večinoma samski moški, mlajši od 65 let, ki zaradi invalidnosti, bolezni ali težav v duševnem zdravju težko dobijo zaposlitev in si težje ustvarijo družino ali trdno partnersko vez. Med starejšimi je tudi veliko osamljenosti.

Po navedbah Škofijske karitas Celje so se žal v stiski še vedno znašle tudi družine ali posamezniki, ki sicer imajo redne osebne dohodke, a ti ne zadoščajo za pokritje vseh stroškov. Stiske se posebej poglobijo ob začetku šolskega leta in na vrhuncu kurilne sezone. Pri veliko prosilcih, posebej dolgotrajno brezposelnih, je zaznavna tudi čustvena in duševna napetost, povečuje se število različno bolnih, vse več je blagih ali težjih oblik težav v duševnem zdravju.